+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Sve što što je potrebno znati

Eterična ulja

Eterična ulja predstavljaju prirodne, visoko koncentrovane ekstrakte dobivene iz biljaka, koji su vijekovima cijenjeni zbog svojih terapeutskih svojstava i prefinjenih mirisa. Ova moćna ulja dobijaju se iz različitih dijelova biljaka poput listova, cvjetova, kore i korijena, i ključni su elementi u praksi aromaterapije, kozmetike, kao i u mnogim tradicionalnim medicinskim tretmanima.

Naša eterična ulja

Otkrijte čistu snagu prirode kroz našu pažljivo odabranu selekciju

Šta su eterična ulja?

Eterična ulja su esencije biljaka koje zadržavaju prirodni miris i okus, ili "eter", specifičan za svaku biljku. Ona su rezultat procesa ekstrakcije koji izdvaja te moćne, ljekovite spojeve iz biljaka. Zbog svoje koncentrovanosti, eterična ulja pružaju snažne terapeutske efekte.

Prednosti eteričnih ulja

Eterična ulja nude mnoge terapeutske prednosti, uključujući sposobnost da poboljšaju raspoloženje, smanje stres, olakšaju bolove, poboljšaju kvalitet sna, i ojačaju imunološki sistem. Takođe imaju antibakterijska, antivirusna i antiinflamatorna svojstva koja ih čine korisnim u borbi protiv različitih zdravstvenih stanja.

Najpopularnija eterična ulja i njihove prednosti

Često postavljana pitanja (FAQ)

Kako odabrati kvalitetno eterično ulje?

Tražite ulja koja su 100% čista, bez dodataka i razrjeđivača. Provjerite da li proizvođač navodi botaničko ime biljke, metodu ekstrakcije i zemlju porijekla.

Da li se eterična ulja mogu oralno konzumirati?

Neka eterična ulja mogu biti sigurna za oralnu upotrebu, ali samo pod stručnim nadzorom i kada su eksplicitno označena kao sigurna za konzumaciju. Nikada ne uzimajte eterična ulja oralno bez konsultacije sa stručnjakom.

Kako čuvati eterična ulja?

Eterična ulja treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu, daleko od direktne sunčeve svjetlosti. Također, važno je osigurati da su bočice dobro zatvorene kako bi se spriječilo isparavanje.

Da li se eterična ulja mogu koristiti direktno na koži?

Većinu eteričnih ulja treba razrijediti prije direktnog nanošenja na kožu kako bi se izbjegle iritacije. Razrjeđivanje se vrši sa nosačem uljem, kao što su kokosovo, jojobino, ili bademovo ulje.

Mogu li djeca koristiti eterična ulja?

Neke eterične ulja mogu biti sigurne za djecu, ali je veoma važno koristiti ih pod nadzorom i u mnogo nižim koncentracijama nego za odrasle. Važno je također provjeriti koja su ulja sigurna za korištenje u dječijoj dobi.

Kako da znam da li sam alergičan/na na eterično ulje?

Prije šire upotrebe na koži, preporučuje se da napravite test na malom području kože (patch test) da biste vidjeli da li dolazi do reakcije. Ako primijetite crvenilo, svrbež ili druge znakove iritacije, prestanite sa korištenjem ulja.

Kontaktirajte nas za više informacija

Ako želite saznati više o eteričnim uljima i njihovoj primjeni, naš tim stručnjaka je tu da vam pruži sve potrebne informacije. Bez obzira da li ste zainteresovani za određena ulja ili tražite savjet o mješavinama i primjeni, slobodno nas kontaktirajte. Radujemo se prilici da vam pomognemo da iskoristite sve prednosti eteričnih ulja u vašem svakodnevnom životu.

Kategorije

Glavni menu