+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Bistro bezbojno ulje se ekstraktuje iz vanjskih dijelova biljke, uglavnom listova koji se obično beru prije cvjetanja kako bi se spriječilo ulaženje određenih molekula neugodnog mirisa koje biljka stvara poslije cvjetanja.

Upotreba u kozmetici:

Sredstvo protiv svrbeža: Zbog svojstva hlađenja i lagane anestezije – paprena metvica se koristi i kao antipruritik- sredstvo protiv svrbeža i dodaje u preparate koji se koriste za ublažavaju svrbeži, svrbež kod dermatitisa, svrbež kao posljedicu uboda insekata ili u šampone koji će spriječiti neugodan svrbež vlasišta. Dodaje se u niskim koncentracijama ( 0.5-2% ). 

Primjena u aromaterapiji:

 Ulje paprene metvice se koristi za smirivanje problema crije,a i mučnine, te kod glavobolje i ublažavanja bolova kod sinusitisa. Učinak hlađenja Paprene Metvica nekim ljudima zna smetati, kao i učinak grijanja ovisno o dozi eteričnog ulja.  

Oboljenja i pomoć:

Probavne smetnje i grčevi u crijevima: Dodajte 3-5 kapi eteričnog ulja Mente u neko biljno ulje i nježno masirajte trbuh u smjeru kazaljke na satu, slijedeći smjer debelog crijeva. 

Glavobolja: Kod sinusne glavobolje inhalirajte ulje direktno iz bočice ili stavite par kapi na rupčić i udišite duboko. Također mođete dodati 3-5 paki u 20 ml nekog baznog(biljnog) ulja i utrljajte u sljepočnice i čelo, kad god se bol pogorša. Kod glavobolje vezane uz vrat, umasairajte istu mješavinu ulja u sedmi cervikalni pršljen u dnu vrata. U mješavinu možete dodati i 1-2 kapi eteričnog ulja Lavande, naročito ako je glavobolja uzrokovana stresom.

Gdje kupiti eterično ulje Paprene Metvice?

Eterično ulje Paprene Metvice možete kupiti na našem web shopu Volimo Prirodno tako što klikne ovde na proizvod ispod teksta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Kategorije

Glavni menu