+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Proizvod

Vitamin C (Acidum ascorbicum ph.eur, askorbatna kiselina)

Vitamin C (Acidum ascorbicum ph.eur, askorbatna kiselina)

Askorbinska kiselina (vitamin C) je prirodni, organski spoj s antioksidativnim svojstvima. Dolazi u obliku bijelog, kristalnog praha, dobro topivog u vodi.

4.00 KM15.90 KM

Plaćanje pouzećem

Sigurni proizvodi

Brza dostava

Opis

Opis: Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina je organski spoj, često prikazan kao bijeli kristalni prah, obara svojom svestranom primjenom u prehrambenoj industriji, farmaciji i kozmetici. U nastavku ćemo istražiti njegova svojstva i kako se koristi za njegu kože, ali i obratiti pažnju na neka upozorenja o njegovoj primjeni.

Inci naziv: Ascorbic Acid

Djelovanje na Kožu:

Kada je u pitanju briga o koži, vitamin C igra ključnu ulogu. Osim što je moćan antioksidans, ovaj vitamin je nezaobilazan u fotoprotekciji i sprečavanju znakova starenja kože. Jedan od načina na koji to postiže je inhibicijom enzima tirozinaze, koji je odgovoran za sintezu melanina, pigmenta koji daje koži boju. Osim toga, vitamin C je esencijalni kofaktor u biosintezi kolagena, proteinu koji održava kožu čvrstom i mladalačkom. Bez dovoljne količine vitamina C, formiranje kolagenih vlakana može biti narušeno.

Zanimljivo je da vitamin C može biti saveznik i u borbi protiv UVB zraka. Kada se kombinuje sa vitaminom E, stvara se zaštita od štetnih sunčevih zraka. Osim toga, vitamin C ima sposobnost da povrati oksidovani oblik vitamina E u njegov aktivni oblik, čime se produžava njegova antioksidantna snaga. Stoga, ne samo da štiti kožu od oštećenja, već i obnavlja druge antioksidanse.

Vitamin C također igra ulogu u hidrataciji i eksfolijaciji kože. Losioni koji sadrže ovaj vitamin blago uklanjaju mrtve ćelije kože, istovremeno je vlažeći i hidrirajući. Smanjenje hiperpigmentacije je još jedan benefit, rezultat inhibicije enzima tirozinaze.

Upotreba u Kozmetici:

Kada je riječ o kozmetičkim proizvodima, vitamin C je visoko bezbjedan i može se koristiti svakodnevno tokom dužeg vremenskog perioda. Najčešće se kombinuje sa drugim korisnim sastojcima kao što su UV filteri, derivati vitamina A ili glikolna kiselina. Posebno se ističe njegova primena u proizvodima za posvetljivanje (izbjeljivanje) pjega i fleka, gdje se preporučuje koncentracija od 3-5%, ali nikako više od 10%.

Rijetko se poslije primjene proizvoda sa vitaminom C može javiti blago peckanje, eritem (crvenilo) i suvoća kože. Srećom, ove nuspojave obično brzo nestaju nakon upotrebe hidratantnih proizvoda.

Upotreba u Farmaciji:

Vitamin C nije samo prijatelj ljepote već i koristan saveznik u farmaceutskoj industriji. Koristi se kao lijek za različite svrhe, uključujući i nadoknadu nedostatka vitamina C u organizmu. Osim toga, ima svoju primjenu u prevenciji i liječenju različitih bolesti i stanja.

Upozorenje:

Iako je vitamin C neprocijenjiv za kožu i zdravlje, treba biti oprezan pri njegovoj primjeni. Ne preporučuje se upotreba proizvoda sa vitaminom C na koži oko očiju, jer ova regija može biti osetljivija na njegove efekte.

Jedan od izazova u izradi kozmetičkih proizvoda sa vitaminom C je njegova izrazita hemijska nestabilnost. Različiti faktori, kao što su visoki pH vrednosti, povišena temperatura, prisustvo kiseonika i joni metala, mogu ubrzati razgradnju vitamina C. To se obično manifestuje promijenom boje proizvoda u žutu. Kako bi se sačuvala njegova efikasnost, važno je pravilno formulisati proizvode, pravilno ih pakovati i čuvati pod odgovarajućim uslovima.

Vitamin C je nezamjenjiv član antioksidativne porodice i blistava zvijezda u svijetu kozmetike i farmacije. Njegova blagotvorna dejstva na kožu čine ga neizostavnim dijelom svakodnevne njege, ali budite svjesni i potencijalnih izazova u očuvanju njegove stabilnosti. Kada se koristi odgovorno, vitamin C može donijeti sjaj i mladalački izgled vašoj koži.

Dodatne informacije

Težina N/A
Veličina

100g, 10g, 50g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Vitamin C (Acidum ascorbicum ph.eur, askorbatna kiselina)”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda vam je potrebno još...

Glavni menu

Kategorije