Vitamin C (Acidum ascorbicum ph.eur, askorbatna kiselina)

4,00 KM15,90 KM

Askorbinska kiselina (vitamin C) je prirodni, organski spoj s antioksidativnim svojstvima. Dolazi u obliku bijelog, kristalnog praha, dobro topivog u vodi.

SKU: N/A Categories: , Tag:

Description

Opis: Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina je organski spoj, često prikazan kao bijeli kristalni prah, obara svojom svestranom primjenom u prehrambenoj industriji, farmaciji i kozmetici. U nastavku ćemo istražiti njegova svojstva i kako se koristi za njegu kože, ali i obratiti pažnju na neka upozorenja o njegovoj primjeni.

Inci naziv: Ascorbic Acid

Djelovanje na Kožu:

Kada je u pitanju briga o koži, vitamin C igra ključnu ulogu. Osim što je moćan antioksidans, ovaj vitamin je nezaobilazan u fotoprotekciji i sprečavanju znakova starenja kože. Jedan od načina na koji to postiže je inhibicijom enzima tirozinaze, koji je odgovoran za sintezu melanina, pigmenta koji daje koži boju. Osim toga, vitamin C je esencijalni kofaktor u biosintezi kolagena, proteinu koji održava kožu čvrstom i mladalačkom. Bez dovoljne količine vitamina C, formiranje kolagenih vlakana može biti narušeno.

Zanimljivo je da vitamin C može biti saveznik i u borbi protiv UVB zraka. Kada se kombinuje sa vitaminom E, stvara se zaštita od štetnih sunčevih zraka. Osim toga, vitamin C ima sposobnost da povrati oksidovani oblik vitamina E u njegov aktivni oblik, čime se produžava njegova antioksidantna snaga. Stoga, ne samo da štiti kožu od oštećenja, već i obnavlja druge antioksidanse.

Vitamin C također igra ulogu u hidrataciji i eksfolijaciji kože. Losioni koji sadrže ovaj vitamin blago uklanjaju mrtve ćelije kože, istovremeno je vlažeći i hidrirajući. Smanjenje hiperpigmentacije je još jedan benefit, rezultat inhibicije enzima tirozinaze.

Upotreba u Kozmetici:

Kada je riječ o kozmetičkim proizvodima, vitamin C je visoko bezbjedan i može se koristiti svakodnevno tokom dužeg vremenskog perioda. Najčešće se kombinuje sa drugim korisnim sastojcima kao što su UV filteri, derivati vitamina A ili glikolna kiselina. Posebno se ističe njegova primena u proizvodima za posvetljivanje (izbjeljivanje) pjega i fleka, gdje se preporučuje koncentracija od 3-5%, ali nikako više od 10%.

Rijetko se poslije primjene proizvoda sa vitaminom C može javiti blago peckanje, eritem (crvenilo) i suvoća kože. Srećom, ove nuspojave obično brzo nestaju nakon upotrebe hidratantnih proizvoda.

Upotreba u Farmaciji:

Vitamin C nije samo prijatelj ljepote već i koristan saveznik u farmaceutskoj industriji. Koristi se kao lijek za različite svrhe, uključujući i nadoknadu nedostatka vitamina C u organizmu. Osim toga, ima svoju primjenu u prevenciji i liječenju različitih bolesti i stanja.

Upozorenje:

Iako je vitamin C neprocijenjiv za kožu i zdravlje, treba biti oprezan pri njegovoj primjeni. Ne preporučuje se upotreba proizvoda sa vitaminom C na koži oko očiju, jer ova regija može biti osetljivija na njegove efekte.

Jedan od izazova u izradi kozmetičkih proizvoda sa vitaminom C je njegova izrazita hemijska nestabilnost. Različiti faktori, kao što su visoki pH vrednosti, povišena temperatura, prisustvo kiseonika i joni metala, mogu ubrzati razgradnju vitamina C. To se obično manifestuje promijenom boje proizvoda u žutu. Kako bi se sačuvala njegova efikasnost, važno je pravilno formulisati proizvode, pravilno ih pakovati i čuvati pod odgovarajućim uslovima.

Vitamin C je nezamjenjiv član antioksidativne porodice i blistava zvijezda u svijetu kozmetike i farmacije. Njegova blagotvorna dejstva na kožu čine ga neizostavnim dijelom svakodnevne njege, ali budite svjesni i potencijalnih izazova u očuvanju njegove stabilnosti. Kada se koristi odgovorno, vitamin C može donijeti sjaj i mladalački izgled vašoj koži.

1. Vaše narudžbe šaljemo putem kurirske službe EuroExpress

  • 0,00 KM (besplatno) za narudžbe iznad 150,00 KM vrijednosti

  • 6,00 KM za narudžbe ispod 150,00 KM vrijednosti

Kupac od dostavne službe dobiva SMS sa podacima o paketu i okvirnom vremenu dostave. Vrijeme dostave nije moguće birati. CCa sat vremena prije dostave dostavljač zove primaoca pošiljke.

2. Lično preuzimanje u našoj trgovini

Preuzimanje naručenih artikala moguće je isključivo nakon naše obavijesti da je narudžba spremna za preuzimanje.

U trgovini, naravno, možete kupovati i bez prethodne web narudžbe, kao i u bilo kojem drugom dućanu.

Dostavu vršimo samo unutar Bosne i Hercegovine. Minimalni iznos za narudžbu nije ograničen.

Naša trgovina nalazi se u Mostaru, na adresi Bišće polje bb..

Radno vrijeme trgovine: PON-PET: 09:00-16:00h, SUB: 10:00-14:30h.

PLAĆANJE: U trgovini je omogućeno plaćanje gotovinom te karticama jednokratno: (Visa, MasterCard)

Rezervacija narudžbe. Za kupovinu u trgovini poželjno je unaprijed izvršiti narudžbu putem web shopa ili telefona. Narudžbu preuzimate tek nakon što Vas obavjetimo da je narudžba spremna

Cijene u trgovini su identične cijenama na našoj web stranici.

Osobine, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom načinu života. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Volimo Prirodno d.o.o. nije odgovoran za njihovu tačnost.

Informacije o eteričnim uljima i drugim proizvodima su bazične. One se ovdje nalaze isključivo iz informativnih i edukativnih razloga, i ne uključuju sve potrebne mjere opreza navedenih ulja i drugih proizvoda, kao ni njihov način djelovanja, moguće interakcije i posljedice njihova korištenja. Ove informacije nisu medicinski savjeti.

Eterična i biljna ulja, hidrolati, gline i aktivni ugalj u Bosni i Hercegovini nisu registrovani kao hrana ili dodatak prehrani. Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za šta će koristiti konkretan proizvod.

Sva eterična ulja potrebno je razrijediti (u biljnom ulju) prije nanošenja na kožu. Individualne reakcije su moguće na bilo koji sastojak, pa tako i na sastavnice eteričnih ulja. U slučaju alergijskih reakcija, preporučujemo prestati koristiti sva eterična ulja sličnog hemijskog sastava.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja, boje, kozmetičke baze, hidrolati, mirisna ulja) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu..

Iskustva(recenzije) korisnika odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Volimo Prirodno doo nije odgovoran za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Individualne reakcije na kozmetiku, biljna ulja, macerate, butere, eterična ulja, hidrolate, kozmetičke sirovine, kozmetičke baze, mirisna ulja i sl. ne priznajemo kao reklamaciju, kao ni normalne varijacije u boji, mirisu i konzistenciji biljnih ulja, maslaca, macerata, eteričnih ulja, hidrolata, kozmetičkih sirovina i kozmetike.

Additional information

Weight N/A
Veličina

10g, 50g, 100g