+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Proizvod

Tinktura Nevena

Tinktura Nevena

Cvijet nevena sadrži flavonoide, saponozide, triterpenske alkohole i druge terpenoide, poliacetilene, polisaharide, eterično ulje, gorke sastojke, karotenoide, kalendulin. Aktivni sastojci cvijeta nevena djeluju protivupalno i antiseptično, pa se upotreba preporučuje za ublažavanje upalnih procesa na koži, za zarastanje rana i ublažavanje tegoba kod ekcema.

4.90 KM35.90 KM

Plaćanje pouzećem

Sigurni proizvodi

Brza dostava

Opis

Naziv proizvoda: Tinktura Nevena, lat. Tinctura Calendulae

Sastav: Etanolno-vodeni ekstrakt cvijeta nevena (Calendulae flos)

Osobine: Cvijet nevena sadrži flavonoide, saponozide, triterpenske alkohole i druge terpenoide, poliacetilene, polisaharide, eterično ulje, gorke sastojke, karotenoide, kalendulin.

Primjena: Aktivni sastojci cvijeta nevena djeluju protivupalno i antiseptično, pa se upotreba preporučuje za ublažavanje upalnih procesa na koži, za zarastanje rana i ublažavanje tegoba kod ekcema. Također, aktivni sastojci nevena povoljno djeluju na ublažavanje grčeva, pa se kapi mogu koristiti i kod poremećaja menstrualnog ciklusa i bolnih menstruacija. U narodnoj tradicionalnoj medicini, upotreba kapi nevena se preporučuje i za ublažavanje tegoba kod prošerinih vena i hemoroida. Polisaharidi prisutni u cvijetu nevena deluju imunostimulišuće, a ekstrakt nevena pokazuje i citostatičku i antitumorsku aktivnost.

Ograničenja u upotrebi: Zbog prisustva alkohola upotreba tinkture se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i djeci mlađoj od 12 godina.

Oralna upotreba: 3 x dnevno po 15 kapi u 1dcl (decilitar) vode. Koristiti samo u razrijeđenom obliku prema uputi. poslije jela.

Spoljašna upotreba: 30 kapi tinkture od nevena rastvoriti u 100ml prokuhane i ohlađene vode i dobijenu tečnost koristiti za pripremanje obloga : kod proširenih vena, upalnih procesa na koži, za zarastanje rana. Također, obloge od nevena se mogu koristiti i za ublažavanje upale mliječne žlijezde (u slučaju mastitisa) kao i kod cista u dojkama. Ovako pripremljena tečnost može se koristiti i za tamponiranje površina kože zahvaćenih ekcemom i kao tonik za lice kod akni i bubuljica.

Čuvanje: Na suhom, tamnom i hladnom mjestu.

Dodatne informacije

Težina N/A
Veličina

100ml, 500ml, 50ml

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Tinktura Nevena”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda vam je potrebno još...

Glavni menu

Kategorije