+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Uvod: Žuti noćurak (Oenothera biennis) je biljka s karakterističnim žutim cvjetovima koja je široko poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Ulje dobiveno iz sjemenki ove biljke, poznato kao ulje žutog noćurka ili evening primrose oil (EPO), cijenjeno je zbog svojih mnogobrojnih zdravstvenih prednosti, posebno u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Ulje žutog noćurka sadrži važne sastojke kao što su esencijalne masne kiseline omega-6 serije, uključujući linolnu i γ-linolensku kiselinu, što ga čini popularnim dodatkom ishrani i ključnim sastojkom u različitim proizvodima za njegu kože.

Sastojci ulja: Ulje žutog noćurka sadrži esencijalne masne kiseline serije omega-6, uključujući linolnu kiselinu (LA, 70–74%) i γ-linolensku kiselinu (GLA, 8–10%). Ove polinezasićene masne kiseline (PUFA) doprinose popularnosti EPO kao dodatka ishrani. Takođe, identifikovane su i druge komponente kao što su triterpeni, fenolne kiseline, tokoferoli i fitosteroli, koji zajedno pružaju brojne zdravstvene benefite

Široka upotreba ulja žutog noćurka u kozmetici i farmaciji

Upotrebe u kozmetici

Farmaceutska upotreba:

Samostalna primjena Ulja:

Studije o ulju žutog noćurka

Istraživanja i djelovanje na kožu

Hidratacijska svojstva ulja žutog noćurka

Studija iz 2005. godine pokazala je da GLA u ulju žutog noćurka poboljšava vlažnost kože, smanjuje gubitak vode kroz kožu, crvenilo, čvrstoću, elastičnost, i grubost kože​​. Iako je većina istraživanja usmjerena na oralnu upotrebu, postoji interes za daljnja istraživanja o topičkoj primjeni žutog noćurka​​.

Žuti noćurak kao pomoć kod atopijskog dermatitisa

Studija iz 2008. godine bila je usmjerena na procjenu učinkovitosti i sigurnosti ulja žutog noćurka (EPO) u liječenju atopijskog dermatitisa (AD). U studiji su sudjelovali novi pacijenti iz ambulante referentne bolnice u Kolkatau koji su klinički dijagnosticirani s AD. Pacijenti su nasumično podijeljeni u dvije grupe: jednoj grupi su dodijeljene kapsule ulja žutog noćurka (500 mg), dok je drugoj grupi dano placebo kapsule s 300 mg suncokretovog ulja. Tretman je trajao 5 mjeseci, a klinička evaluacija temeljila se na prethodno dizajniranom sustavu bodovanja. Rezultati su pokazali da je 96% pacijenata iz EPO grupe i 32% pacijenata iz placebo grupe pokazalo poboljšanje. Zaključeno je da je ulje žutog noćurka sigurno i učinkovito u liječenju AD​​

Ulje žutog noćurka se sve više ističe kao korisno u tretmanu atopijskog dermatitisa, posebno kod beba i djece. Zahvaljujući visokom udjelu gama-linolenske kiseline (GLA), ovaj prirodni proizvod ima sposobnost smanjenja upale i iritacije kože, što je ključno kod upravljanja simptomima atopijskog dermatitisa. Nježno i umirujuće, ulje žutog noćurka može se koristiti kao dio svakodnevne njege kože, pružajući hidrataciju i olakšanje od suhoće i svrbeža koji često prate ovu stanje. Ova karakteristika čini ga idealnim za osjetljivu kožu beba i djece, gdje je potrebna dodatna pažnja da se osigura nježno i efikasno olakšanje bez iritacija.

Opšti učinak na zdravlje

Zbog visokog udjela GLA, EPO je poznat po svojim protuupalnim svojstvima. To ga čini korisnim u liječenju raznih upalnih stanja, uključujući neke kožne poremećaje i hormonalne probleme​​​​.

DIY recepti sa uljem žutog noćurka:

1. Hidratantni Noćni Serum

Sastojci:

30 ml ulja žutog noćurka
20 ml jojoba ulja
1 ml vitamina E
5-10 kapi eteričnog ulja prave lavande

Priprema:

 1. U staklenu bočicu s pipetom, kombinirajte ulja.
 2. Dobro protresite da se sastojci sjedine.
 3. Nanesite nekoliko kapi seruma na očišćeno lice prije spavanja.

2. Balzam za suhe ruke

Sastojci:

Cera alba – 10g
shea maslac – 30g
ulje žutog noćurka – 50g eterično ulje prave lavande – 1g Vitamin E – 4-5 kapi

Priprema:

 1. Otopite shea maslac i cera na laganoj u vodenoj kupelji.
 2. Uklonite s vodene kupelji i dodajte ulje žutog noćurka i eterično ulje.
 3. Stavite smjesu u hladnjak dok se ne stisne, a zatim promiješajte da postane kremasta.
 4. Koristite po potrebi na suhim rukama.

3. Tretman za Jačanje Kose

Sastojci:

50 ml ulja žutog noćurka
50 ml ricinusovog ulja
10 kapi eteričnog ulja ružmarina kt. cineol


Priprema:

 1. Pomiješajte ulja u bočici.
 2. Umasirajte u vlasište i ostavite 30 minuta ili preko noći.
 3. Isperite šamponom.
 4. Preporuka za kombinovanu primjenu
 5. Za intenzivniji tretman kože, preporučujemo da se pored lokalne upotrebe jednog od ovih DIY proizvoda, uzima i ulje žutog noćurka oralno.

Oralna Primjena:

Uzimajte 1-2 dnevno čajnu kašikicu(5ml) ulja žutog noćurka dnevno, uz obroke. Dnevna doza za odrasle iznosi 10 ml pri čemu se osigurava 7270 mg linolenske kiseline i 972 mg gama-linolenska kiseline
Ova kombinacija može pomoći u unapređenju zdravlja kože iznutra prema van, pružajući dodatnu hidrataciju i protuupalno djelovanje.
Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije početka bilo kakve suplementacije, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate druge lijekove.

Zaključak: Ulje žutog noćurka je multifunkcionalni sastojak koji nudi brojne prednosti za kožu i opće zdravlje. Iako je potrebno više istraživanja, trenutni nalazi ukazuju na njegovu široku primjenjivost i potencijalne koristi.

Gdje kupiti ulje žutog Noćurka?

Visokokvalitetno ulje žutog noćurka možete kupiti direktno u našoj online prodavnici. Nudimo pažljivo odabrane proizvode koji zadovoljavaju visoke standarde kvaliteta, osiguravajući da dobijete najbolje što priroda može ponuditi. Posjetite naš webshop i otkrijte naš asortiman prirodnih proizvoda dizajniranih za podršku vašem zdravlju i ljepoti.

Ulje Žutog noćurka hladno tiješteno

10.90 KM169.90 KM

Žuti noćurak je biljka koja se smatra najbogatijim prirodnim izvorom esencijalnih masnih kiselina. Najvažnija aktivna komponenta ovog ulje je γ – linolenska kiselina (GLA). poluzasićena masna kiselina koja se ne stvara u ljudskom organizmu i koju je neophodno nadoknaditi. GLA i ostali hranljivi sastojci ovog ulja su od ključnog značaja za strukturu ćelije i jačanja…

Sadržaj koji smo razmatrali preuzet je sa sljedećih stranica:

PubMed” – Medicinska istraživačka platforma koja je objavila randomiziranu placebo-kontroliranu studiju o učinkovitosti ulja žutog noćurka u liječenju atopijskog dermatitisa.
WebMD” – Zdravstvena informacijska platforma koja pruža opće informacije o ulju žutog noćurka i njegovoj primjeni u tretmanu ekcema i atopijskog dermatitisa.
“AAFP” (American Academy of Family Physicians) – Medicinska web stranica koja nudi informacije o povlačenju licence za ulje žutog noćurka kao tretmana za atopijski dermatitis u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Kategorije

Glavni menu