+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Kratak pregled historije i tradicionalne upotrebe slatkog pelina

Slatki pelin, poznat i kao Artemisia annua, ima bogatu historiju korištenja, posebno u tradicionalnoj kineskoj medicini, gdje je bio cijenjen zbog svojih terapeutskih svojstava već stoljećima. Ova biljka je izvorno iz Azije, ali se s vremenom proširila i na druge dijelove svijeta zbog svoje adaptabilnosti i ljekovitih svojstava.

 1. Tradicionalna kineska medicina (TCM): Slatki pelin se u Kini koristi već više od 2000 godina. Najranije zabilježene upotrebe datiraju iz perioda dinastije Han, gdje je biljka korištena za tretiranje groznica i kao sredstvo za borbu protiv malarije. Značajno je da je kineska znanstvenica Tu Youyou bila nagrađena Nobelovom nagradom za medicinu 2015. godine zbog njenog rada na izolaciji artemisinina, ključnog antimalarijskog spoja iz slatkog pelina, što je revolucioniralo tretmane malarije
 2. Širenje korištenja: Osim u Kini, slatki pelin našao je mjesto i u tradicionalnoj medicini drugih kultura, uključujući one u Indiji, Vijetnamu i nekim afričkim zemljama, gdje se koristi za širok spektar zdravstvenih problema, od malarije do raznih vrsta infekcija i upalnih stanja.
 3. Savremena istraživanja i globalno prihvaćanje: Slatki pelin i njegovi ekstrakti, posebno artemisinin, postali su predmet intenzivnih znanstvenih istraživanja zbog njihovog potencijala u tretmanu malarije i drugih bolesti. Biljka je pokazala obećavajuća antikancerogena svojstva, a istražuju se i njene antiviralne, antimikrobne i antioksidativne aktivnosti.

Slatki pelin je primjer kako tradicionalna biljka može biti integrirana u suvremenu medicinu kroz znanstvenu validaciju njenih ljekovitih svojstava. Njegova upotreba danas je globalno rasprostranjena, a njegovi ekstrakti su ključni u farmaceutskoj industriji, posebno u proizvodnji antimalarijskih lijekova.

Značaj slatkog pelina u modernoj medicini i alternativnim tretmanima.

Slatki pelin (Artemisia annua) zauzima značajno mjesto u modernoj medicini, zahvaljujući svojim moćnim aktivnim sastojcima, posebno artemisininu, koji je revolucionirao tretman malarije. Osim toga, biljka se koristi u širokom spektru alternativnih tretmana zbog svojih raznolikih terapeutskih svojstava.

Slatki pelin u borbi protiv malarije

Otkriće artemisinina, koje je dovelo do dodjele Nobelove nagrade u medicini 2015. godine kineskoj znanstvenici Tu Youyou, transformiralo je pristup liječenju malarije. Artemisinin i njegovi derivati su ključni u artemisininskim kombinacijama terapija (ACT), koje su trenutno standard za liječenje malarije širom svijeta. Ovi lijekovi su posebno učinkoviti zbog brze sposobnosti artemisinina da smanji broj parazita u krvi zaraženih osoba.

Antikancerogena svojstva

Slatki pelin također pokazuje obećanja u tretmanima raka. Studije su pokazale da artemisinin može inducirati smrt stanica raka i inhibirati rast tumora bez značajnog štetnog utjecaja na normalne stanice. Istraživači istražuju njegov potencijal kao dodatak standardnim terapijama raka, posebno u slučajevima kada konvencionalni tretmani ne uspijevaju.

Protuupalna i antimikrobna svojstva

Slatki pelin koristi se u alternativnoj medicini za tretman različitih upalnih i infektivnih stanja, uključujući bakterijske, virusne i gljivične infekcije. Njegova protuupalna svojstva ga čine korisnim u smanjenju simptoma bolesti poput artritisa i drugih autoimunih stanja.

Upotreba u aromaterapiji i fitoterapiji

Zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava i ugodnog mirisa, slatki pelin nalazi primjenu i u aromaterapiji, gdje se koristi za smanjenje stresa i poboljšanje općeg stanja organizma. U fitoterapiji, biljka se često koristi u obliku čajeva, tinktura i ekstrakata koji pomažu u poboljšanju probave, poticanju apetita i kao pomoć u liječenju prehlada i gripe.

Slatki pelin ostaje jedna od najzanimljivijih biljaka u svijetu moderne i alternativne medicine, s potencijalom koji kontinuirano privlači znanstveni i medicinski interes. Njegova sposobnost da djeluje na širok spektar zdravstvenih problema čini ga vrijednim dodatkom medicinskom i farmaceutskom istraživanju.

Primjena u tradicionalnoj i modernoj medicini

Slatki pelin (Artemisia annua) ima bogatu povijest upotrebe u tradicionalnoj medicini, a njegova primjena se proširila i u modernu medicinu, zahvaljujući istraživanjima i otkrićima koja potvrđuju njegove terapeutske sposobnosti.

Tradicionalna medicina

U tradicionalnoj kineskoj medicini, slatki pelin koristi se već stoljećima, posebice za liječenje groznice i malarije. Biljka se tradicionalno priprema u obliku čaja ili se koristi svježa za pripremu raznih ljekovitih napitaka. Osim u Kini, slatki pelin nalazi svoje mjesto u tradicionalnim medicinskim praksama širom Azije i Afrike, gdje se koristi za tretman širokog spektra bolesti, od infekcija do digestivnih smetnji.

Moderna medicina

U modernoj medicini, najpoznatija primjena slatkog pelina je kroz derivat artemisinina u tretmanu malarije. Artemisininski kombinacijski terapije (ACT) predstavljaju zlatni standard u liječenju malarije. Osim toga, istraživanja su pokazala da slatki pelin ima potencijal u liječenju nekoliko vrsta raka, zahvaljujući svojim antikancerogenim svojstvima koji ciljaju stanice raka bez značajnog štetnog utjecaja na zdrave stanice.

Alternativni tretmani

U svijetu alternativne medicine, slatki pelin koristi se za raznovrsne tretmane. Njegova antioksidativna, antimikrobna i protuupalna svojstva čine ga popularnim izborom za prirodne terapije usmjerene na poboljšanje imuniteta i općeg zdravlja. Također se koristi u liječenju probavnih problema, kao što su nadutost i grčevi, te u aromaterapiji za smanjenje stresa i poboljšanje emocionalne dobrobiti.

Slatki pelin i dalje ostaje predmetom brojnih studija koje istražuju njegov puni potencijal i moguće nove primjene u medicini. Zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti i potvrđenim ljekovitim svojstvima, slatki pelin zadržava svoje mjesto kao jedna od ključnih biljaka u farmaceutskoj industriji i alternativnoj medicini.

Slatki pelin u kulinarstvu i industriji

Slatki pelin (Artemisia annua) nije samo cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava, već nalazi primjenu i u kulinarstvu te različitim industrijskim sektorima. Ova svestrana biljka dodaje jedinstvene okuse i arome, te se koristi u proizvodnji raznih proizvoda.

Kulinarska upotreba slatkog pelina i njegova aromatična svojstva

Slatki pelin je poznat po svom intenzivnom i pomalo gorkom okusu, što ga čini popularnim začinom u kuhinjama koje cijene složene arome. Često se koristi u:

 1. Pripremi jela od mesa: Slatki pelin može se dodati u marinade za meso, posebno u jela od divljači, jer njegova aromatična svojstva pomažu neutralizirati jače mirise mesa.
 2. Izradi likera i pića: U Europi, slatki pelin tradicionalno se koristi za proizvodnju pelinkovca, gorkog alkoholnog pića. Njegova upotreba u pićima datira još iz starih vremena kada se vjerovalo da potiče apetit i pomaže u probavi.
 3. Pripremi čajeva i infuzija: Često se koristi za pripremu čajeva koji se piju za olakšanje probavnih smetnji ili jednostavno za uživanje u njegovom jedinstvenom okusu.

Industrijska primjena, uključujući kozmetiku i piće

Slatki pelin našao je svoje mjesto i u različitim industrijama, posebice u kozmetici i proizvodnji pića:

 1. Kozmetička industrija: Zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava, ekstrakti slatkog pelina koriste se u proizvodnji krema, losiona i drugih kozmetičkih proizvoda namijenjenih njezi kože. Pomaže u smanjenju crvenila, ublažava iritacije i pruža zaštitu koži.
 2. Industrija pića: Osim tradicionalne upotrebe u proizvodnji pelinkovca, ekstrakti slatkog pelina koriste se za aromatiziranje raznih alkoholnih i bezalkoholnih pića, dodajući im složene i zanimljive note.
 3. Farmaceutska industrija: Artemisinin iz slatkog pelina ključan je sastojak u proizvodnji antimalarijskih lijekova, što je primjer njegove vitalne uloge u farmaceutskoj industriji.
  Zahvaljujući svojim aromatičnim, ljekovitim i gastronomskim kvalitetama, slatki pelin je biljka koja zauzima važno mjesto u različitim sektorima, od kulinarstva do kozmetike i farmacije.

Značaj slatkog pelina u proizvodnji biljnih dodataka

Zbog svojih široko priznatih ljekovitih svojstava, slatki pelin također je popularan u proizvodnji biljnih dodataka. Ovi dodaci često se koriste za jačanje imuniteta, kao preventiva protiv virusnih i bakterijskih infekcija te za poboljšanje općeg zdravlja i vitalnosti.

Slatki pelin u prehrambenoj industriji

Svoju primjenu slatki pelin našao je i u prehrambenoj industriji. Osim u pićima, koristi se za aromatiziranje slatkih i slanih jela, a posebno je cijenjen u pripremi specijalnih vrsta kruha i desertnih jela gdje njegova gorkasta nota može dodati dubinu i kompleksnost okusima.

Nove tehnologije ekstrakcije

Razvoj novih tehnologija ekstrakcije omogućava još efikasnije iskorištavanje aktivnih sastojaka slatkog pelina, što otvara nova vrata za njegovu upotrebu u različitim industrijama. Napredak u metodama ekstrakcije pomaže u očuvanju njegovih ljekovitih svojstava i optimizaciji njegove upotrebe u proizvodnji.

Održivi razvoj i korištenje

Kako raste popularnost slatkog pelina, tako raste i važnost održivog uzgoja i korištenja ovih resursa. Industrije koje se oslanjaju na ovu biljku sve više ulažu u održive prakse uzgoja, kako bi osigurale dugoročnu dostupnost i minimalni ekološki utjecaj.

Slatki pelin, sa svojim bogatim spektrom primjena, ostaje ključan u inovacijama unutar prehrambene, farmaceutske, kozmetičke i aromaterapeutske industrije, čime potvrđuje svoju neospornu vrijednost kao jedna od najcjenjenijih ljekovitih biljaka na svijetu.

Slatki pelin

Eterično ulje slatki Pelin

Eterično ulje slatki pelin, poznato po svom intenzivnom aromatičnom mirisu, jedan je od popularnih derivata ove biljke. Bogato je artemisininom i drugim bioaktivnim komponentama, što ga čini cijenjenim u aromaterapiji i proizvodnji prirodnih lijekova.

Upotreba u aromaterapiji: Eterično ulje slatkog pelina koristi se u aromaterapiji za ublažavanje stresa i napetosti. Njegov snažan miris može djelovati umirujuće na um, što ga čini odličnim za upotrebu u difuzorima ili prilikom masaže.

Antimikrobna svojstva: Zbog svojih antimikrobnih svojstava, ulje se često koristi u formulacijama namijenjenim za čišćenje kože i liječenje kožnih infekcija. Također se može koristiti za sprječavanje rasta bakterija i gljivica u domaćinstvu, dodajući ga u proizvode za čišćenje ili pranje rublja.

Upotreba u medicinskim tretmanima: U medicinske svrhe, eterično ulje se koristi za tretmane protiv parazita i kao podrška u liječenju probavnih problema. Njegova primjena može pomoći u regulaciji probave i smanjenju simptoma kao što su nadutost i grčevi.

Kozmetička upotreba: U kozmetičkoj industriji, ulje slatkog pelina valorizira se zbog svojih protuupalnih i tonizirajućih svojstava. Koristi se u proizvodima za njegu kože, posebno onima namijenjenim za tretiranje akni, jer pomaže u smanjenju upala i crvenila.

Ove široke primjene eteričnog ulja slatkog pelina ukazuju na njegovu multifunkcionalnost i važnost u prirodnoj medicini i kozmetologiji. Njegova sposobnost da djeluje protuupalno, antimikrobno i kao sredstvo za smirenje čini ga vrijednim dodatkom u svakodnevnoj upotrebi i profesionalnoj praksi.

Kultivacija slatkog pelina

Slatki pelin (Artemisia annua) je biljka koja se sve više uzgaja širom svijeta zbog svojih ljekovitih svojstava, posebno zbog sadržaja artemisinina, koji se koristi u tretmanu malarije. Evo nekoliko ključnih smjernica za uzgoj i berbu slatkog pelina, kako bi se osigurala optimalna ljekovitost i kvaliteta biljke.

Upute za uzgoj: optimalni uvjeti i potrebne tehnike

 1. Klima i lokacija: Slatki pelin najbolje uspijeva u umjerenoj klimi s puno sunca. Biljka preferira tople, sunčane lokacije, ali može tolerirati i lagano hladnije temperature. Idealno je saditi je na mjestima gdje može dobiti najmanje 6 do 8 sati direktnog sunčevog svjetla dnevno.
 2. Tlo: Slatki pelin preferira dobro drenirano tlo bogato hranjivim tvarima. Idealno tlo treba biti lagano kiselo do neutralno. Prije sadnje, tlo je korisno obogatiti organskim kompostom kako bi se poboljšala njegova struktura i hranjiva vrijednost.
 3. Zalijevanje i gnojidba: Iako biljka može tolerirati sušna razdoblja, redovito zalijevanje potiče rast. Važno je izbjegavati pretjerano zalijevanje kako bi se spriječilo truljenje korijena. Gnojidba može biti umjerena, s povremenom upotrebom balansiranog gnojiva bogatog dušikom tijekom vegetativnog rasta.
 4. Razmnožavanje: Slatki pelin se najčešće razmnožava sjemenom. Sjeme se može sijati izravno u tlo ili započeti u zatvorenom prostoru ako klimatski uvjeti to zahtijevaju. Sadnice se presađuju nakon što prođe opasnost od mraza.

Berba i skladištenje: najbolje prakse za maksimalnu potenciju

 1. Vrijeme berbe: Idealno vrijeme za berbu slatkog pelina je prije cvatnje, kada su koncentracije artemisinina najviše. Obično se to događa kasno u ljeto ili rano u jesen.
 2. Metoda berbe: Listovi i vrhovi biljaka se pažljivo odsijecaju kako bi se omogućio daljnji rast. Koristeći oštre škare, režu se samo zreli dijelovi biljke, ostavljajući mlađe dijelove za kasniju berbu ili za regeneraciju biljke.
 3. Sušenje i skladištenje: Nakon berbe, biljke se trebaju pažljivo osušiti na tamnom, prozračnom mjestu kako bi se očuvali aktivni sastojci. Sušene biljke treba čuvati u hermetički zatvorenim posudama na hladnom i tamnom mjestu kako bi se maksimalno očuvala njihova ljekovita svojstva.

Primjenom ovih tehnika, uzgajivači slatkog pelina mogu osigurati da njihove biljke ostvaruju puni potencijal, bilo da se koriste za osobne potrebe ili za komercijalnu prodaju.

Najzastupljeniji proizvodi od slatkog pelina

Slatki pelin (Artemisia annua) koristi se u raznim oblicima koji maksimiziraju njegovu terapeutsku vrijednost. Evo pregleda najčešće korištenih proizvoda od slatkog pelina, uključujući čaj, tinkturu, eterično ulje, i hidrolat.

Čaj od slatkog pelina

Čaj od slatkog pelina je jedan od najtradicionalnijih oblika korištenja ove biljke, posebno u liječenju malarije i kao sredstvo za olakšavanje probavnih problema. Priprema se tako što se sušeni listovi preliju vrućom vodom i ostave da odstoje nekoliko minuta. Ovaj čaj se cijeni zbog svojih antimalarijskih i protuupalnih svojstava.

Tinktura slatkog pelina

Tinktura slatkog pelina se dobiva maceracijom suhih listova u alkoholu, što rezultira koncentriranim ekstraktom. Koristi se za brzo djelovanje kod raznih zdravstvenih tegoba, uključujući upale i infekcije. Tinktura omogućava precizno doziranje i lako se kombinira s drugim terapijskim tretmanima.

Eterično ulje slatkog pelina

Eterično ulje slatkog pelina dobiva se destilacijom biljke, čime se iz listova izvlače potentni aromatični spojevi. Ovo ulje se često koristi u aromaterapiji za smanjenje stresa i poboljšanje općeg stanja organizma. Također, primjenjuje se u topikalnim preparatima za kožu zbog svojih protuupalnih i antimikrobnih svojstava.

Hidrolat slatkog pelina

Hidrolat, ili cvjetna vodica slatkog pelina, nusprodukt je procesa destilacije eteričnog ulja. Ovaj blagi ekstrakt koristi se za njegu kože, posebno za umirenje iritirane ili upaljene kože. Hidrolat je blag i siguran za čestu upotrebu, čineći ga idealnim za dnevnu upotrebu u skincare rutinama.

Ovi proizvodi od slatkog pelina pružaju širok spektar zdravstvenih benefita i koriste se u različitim oblicima u zavisnosti od potreba i preferencija korisnika. Kroz inovativnu primjenu i kombinovanje različitih oblika, slatki pelin nastavlja biti ključna komponenta u prirodnom liječenju i modernoj medicini.

Moguće nuspojave i upozorenja

Slatki pelin (Artemisia annua) cijenjen je zbog svojih mnogobrojnih ljekovitih svojstava, ali kao i svi ljekoviti proizvodi, i on može imati određene nuspojave i potrebna je opreznost pri njegovom korištenju. Evo detaljnog pregleda potencijalnih rizika i nuspojava te smjernica za sigurno korištenje.

Potencijalne nuspojave

 1. Alergijske reakcije: Iako rijetke, moguće su alergijske reakcije kod osoba osjetljivih na biljke iz porodice Asteraceae, kojoj slatki pelin pripada. Simptomi mogu uključivati osip, svrbež, koprivnjaču, ili teže reakcije poput otežanog disanja.
 2. Gastrointestinalni problemi: U nekim slučajevima, konzumacija slatkog pelina može uzrokovati gastrointestinalne smetnje, kao što su mučnina, povraćanje, ili dijareja. Ovo je posebno izraženo pri prekomjernoj upotrebi.
 3. Neurotoksičnost: Glavni aktivni sastojak slatkog pelina, artemisinin, može u visokim dozama imati neurotoksične efekte. Iako su takvi slučajevi rijetki, prekomjerna upotreba proizvoda na bazi artemisinina može dovesti do neuroloških problema kao što su vrtoglavica i ataksija.

Smjernice za sigurno korištenje

 1. Konzultacija s liječnikom: Prije početka bilo kakve terapije na bazi slatkog pelina, važno je konzultirati se s liječnikom, posebno ako ste trudni, dojite, ili ako već uzimate druge lijekove.
 2. Pravilno doziranje: Važno je striktno se držati preporučenih doza za čaj, tinkture, ili bilo koji drugi oblik slatkog pelina. Prekomjerna upotreba može povećati rizik od nuspojava.
 3. Praćenje reakcija: Pri korištenju slatkog pelina, preporučuje se pažljivo praćenje bilo kakvih neobičnih reakcija tijela na biljku i pravovremeno prekid korištenja ako se pojave simptomi alergije ili drugi negativni efekti.
 4. Izbjegavanje dugotrajne upotrebe: Dugotrajna upotreba slatkog pelina nije preporučljiva bez nadzora zdravstvenog stručnjaka, zbog potencijalnog rizika od nuspojava.

Pravilnim pristupom i oprezom, slatki pelin može biti siguran i efikasan dio vaše prirodne ljekarne, koristan za tretiranje različitih zdravstvenih stanja. Uvijek se savjetujte s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom kako biste osigurali najbolje i najsigurnije ishode liječenja.

Često postavljana pitanja (FAQ) o slatkom pelinu

Kako slatki pelin utječe na imunološki sustav?

Da, slatki pelin se tradicionalno koristi za prevenciju malarije, zahvaljujući svojim antimalarijskim svojstvima. Također, zbog svojih antimikrobnih svojstava, može pomoći u prevenciji i ublažavanju simptoma prehlada i gripe te drugih virusnih i bakterijskih infekcija.

Koji su najbolji načini pripreme slatkog pelina za maksimalnu efikasnost?

Slatki pelin se najčešće koristi u obliku čaja ili tinkture. Čaj se priprema tako da se sušeni listovi preliju kipućom vodom i ostave da odstoje desetak minuta. Tinktura se pravi maceracijom biljke u alkoholu nekoliko tjedana, što izvlači aktivne sastojke iz biljke. Ove metode omogućavaju maksimalno iskorištavanje ljekovitih svojstava slatkog pelina.

Postoje li ograničenja u korištenju slatkog pelina za određene populacije?

Da, postoje ograničenja. Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati korištenje slatkog pelina zbog nedostatka podataka o sigurnosti za te grupe. Također, osobe s autoimunim bolestima ili oni koji uzimaju antikoagulantne lijekove trebaju biti oprezni zbog potencijalnih interakcija i nuspojava.

Kako se kvaliteta slatkog pelina može ocijeniti pri kupovini?

Kvaliteta slatkog pelina može se ocijeniti na temelju svježine i boje biljke. Sušeni listovi trebaju biti zeleni i bez znakova plijesni ili vlažnosti. Također je važno kupovati biljke i proizvode od pouzdanih dobavljača koji mogu osigurati informacije o porijeklu i načinu uzgoja.

Gdje kupiti proizvode od Slatkog pelina?

Ako ste zainteresirani za kupovinu proizvoda od slatkog pelina, kao što su čaj, tinktura, eterično ulje, ili hidrolat, možete ih pronaći u našoj web trgovini Volimo Prirodno. Nudimo širok izbor proizvoda visoke kvalitete koji koriste sve prednosti slatkog pelina za vaše zdravlje i dobrobit.

Eterično ulje Slatki Pelin

10.90 KM19.90 KM

Eterično ulje slatkog pelina se pokazalo jako učinkovit u borbi protiv raznih vrsta karcinoma, pa i onih vrlo agresivnih kao što su rak pluća, dojki, jajnika, prostate, mozga, leukemije. Jako je efekisan kod podizanja imuniteta, pa ga je zato dobro koristiti i preventivno.

Hidrolat Slatki Pelin

2.90 KM12.90 KM

Hidrolat slatkog pelina djeluje antivirusno, antibakterijsko, antikancerogeno, antiparazitsko, antigljivično, antiinflamatorno. Dokazano djeluje kao vrlo jak saveznik u borbi protiv virusa, bakterija i infekcija. jača imunitet, pomaže kod probave, štiti jetru, liječi od parazita i pomaže kod kožnih bolesti. Glavna aktivna komponenta slatkog pelina je artemisinin. Hidrolat prodire duboko u kožu i dezinfikuje pore, uklanja mrtve…

Hidrolat Slatki Pelin

2.90 KM12.90 KM

Hidrolat slatkog pelina djeluje antivirusno, antibakterijsko, antikancerogeno, antiparazitsko, antigljivično, antiinflamatorno. Dokazano djeluje kao vrlo jak saveznik u borbi protiv virusa, bakterija i infekcija. jača imunitet, pomaže kod probave, štiti jetru, liječi od parazita i pomaže kod kožnih bolesti. Glavna aktivna komponenta slatkog pelina je artemisinin. Hidrolat prodire duboko u kožu i dezinfikuje pore, uklanja mrtve…

Tinktura Slatkog Pelina

6.90 KM44.90 KM

Slatki pelin je specifična biljka koja može da dosegne visinu od dva metra. Ima glavičaste mirisne cvjetove svijetlo-žute boje. Plod su joj sjemenke koje su izrazito sitne, a od davnina su poznata ljekovita svojstva ove biljke. Artemisinin koji je sastavni dio slatkog pelina koristi se kao sredstvo za liječenje malarije što je istaknuto u brojnim…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Glavni menu

Kategorije