+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Proizvod

Salicilna kiselina – Salicylic Acid

Salicilna kiselina – Salicylic Acid

Soli salicilne kiseline (natrijum salicilat) i estri (najviše C16 estar salicilne kiseline) imaju slabije efekte na koži od salicilne kiseline.  Vrlo je rasprostranjena u prirodi, ali se danas uglavnom dobija sintetski.

5.90 KM10.90 KM

Plaćanje pouzećem

Sigurni proizvodi

Brza dostava

Opis

Salicilna kiselina (extra pure)

Hemijska klasifikacija: Fenol; Karboksilna kiselina/derivati

Funkcionalna kategorija: Sredstvo za njegu kože i kose; sredstvo za piling; sedstvo protiv peruti, sredstvo protiv akni; denaturant

Opis: Salicilna kiselina je organska kiselina koja nastaje biosintezom iz aminokiseline fenilalanina. Spada u grupu beta hidroksi kiselina (engl. Beta Hydroxy Acids, skr. BHAs). Soli salicilne kiseline (natrijum salicilat) i estri (najviše C16 estar salicilne kiseline) imaju slabije efekte na koži od salicilne kiseline.  Vrlo je rasprostranjena u prirodi, ali se danas uglavnom dobija sintetski.

Rastvorljivost: Voda: oko 0,2% na 20°C, oko 1,7% na 75°C (dodavanjem oko 5% natrijevog fosfata ili druge neutralne soli rastvorljivost u vodi se povećava na oko 1,8%); Alkohol (etanol): oko 14% u čistom etanolu, oko 0,5% u 20% etanolu; Propilen glikol: oko 3-6%, Glicerin: oko 1,6%, Octyldodecanol: oko 15-20%

Strukturna formula salicilne kiseline: Salicilna kiselina (latinski: Salix – vrba) ima formulu C6H4(OH)COOH. Javlja se u formi bezbojnih kristala i slabo je rastvorljiva u vodi. Hemijski je slična aktivnoj komponenti aspirina (acetilsalicilnoj kiselini) i glavna je sirovina za njegovu proizvodnju.

INCI ime: Salicylic Acid  

Djelovanje na kožu: Ima lipofilna svojstva, što omogućava njeno dobro prodiranje u dublje slojeve kože, eksfolijantno djelovanje i uklanjanje sebuma kod otvorenih komedona. U anti-age formulacijama, poboljšava izgled, teksturu i ton kože i doprinosi tome da sitne bore i pigmentovane promjene budu manje vidljive. U kozmetičkim proizvodima zastupljena je u koncentraciji od 1 – 2%, pri čemu je pH opseg proizvoda od 3 do 4. Dokazano je da efikasnost proizvoda za njegu kože sa salicilnom kiselinom zavisi od raspoloživosti slobodne (nejonizovane) salicilne kiseline, čija je koncentracija manja ako proizvod sadrži pufer i ima viši pH. U molekulskom obliku difunduje kroz hidrofobnu epidermalnu barijeru kože, dok je suprotno, jonizovani oblik (npr. natrijum-salicilat) hidrosolubilan i neznatno penetrira u epiderm.

Upotreba u kozmetičkim proizvodima: 

Efikasna protiv bora (anti-age preparati, do 1.5% u U/V kremama), za otklanjanje bradavica, žuljeva, zadebljanja, peruti. Koristi se u preparatima za čišćenje i tonicima za kožu. Uobičajeno se dodaje u vodenu fazu formulacija. Ako se koristi u koncentracijama većim od 2%, kao rastvarač treba koristiti oktildodekanol ili propilenglikol. Može se dodati i u prahu u gotove kreme ili losione bez rastvaranja u vodi ili drugom rastvaraču.

Mjere predostrožnosti: Neophodno je mjeriti pH vrednost nakon dodavanja salicilne kiseline jer znatno smanjuje pH proizvoda. Treba izbjegavati pH manji od 3,5, jer može doći do iritacije kože. Da bi se izbegao preteran piling kože/ iritacije, paziti kada se koristi salicilna kiselina istovremeno sa abrazivnim sapunom ili proizvodima za čišćenje, proizvodima koji sadrže alkohol ili sapune i kozmetičke proizvode koji isušuju kožu.

Izvorne sirovine iz koje se dobija: Sodium phenoxide i carbon dioxide.

Testiranje na životinjama: Supstanca nije testirana na životinjama

GMO: Nije GMO

Vegan: Ne sadrži komponente životinjskog porijekla

Dodatne informacije

Težina N/A
Veličina

100g, 50g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Salicilna kiselina – Salicylic Acid”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Glavni menu

Kategorije