Cink Oksid

2,90 KM18,90 KM

Absorbent UV zraka; antiseptičko i protugljivično djelovanje.

Koristi se u kremama i losionima za zaštitu od sunca, maskama za njegu problematične mladenačke kože, kremama za dječju guzu kao i dezodoransima.

U kreme i losione se uobičajeno dodaje 2-10%

Dodatak 5% praha cinkovog oksida u emulzije SPF do 5. Povećanjem koncentracije do 10% podiže SPF faktor do razine cca 10. 25% cinkovog oksida daje SPF oko 20. Dodaje se u ugrijanu masnu fazu emulzije. Može se kombinirati sa biljnim uljima (shea maslac, čileanski lješnjak i malina) kao dijelom masne faze. Konkretna razina SPF zaštite u emulzijama ovisi o više faktora i laički se teško izračunava.

Veličina čestica: 0.2-1.0 mikrona (200-1000 nm)

Ovaj cink oksid nije nano, nije mikronizovan i nije obložen silikonima, što znači da će u većoj koncentraciji ostavljati bijeli trag na koži.

Description

Opis: Cink oksid, sastojak s brojnim koristima za kožu, ima sposobnost apsorbiranja UV zraka te pruža antiseptičko i protugljivično djelovanje. Zbog tih svojstava, široko se koristi u kremama i losionima namijenjenim zaštiti od sunca, kao i u maskama za njegu problematične mladenačke kože, kremama za dječju guzu i dezodoransima.

Uobičajeno, kreme i losioni sadrže 2-10% cinkovog oksida kao dio svoje formule. Dodatak 5% praha cinkovog oksida u emulzije pruža zaštitni faktor SPF do 5. Povećanje koncentracije do 10% podiže SPF faktor na razinu od približno 10, dok 25% cinkovog oksida daje SPF oko 20. Dodavanje cinkovog oksida vrši se u ugrijanu masnu fazu emulzije, a može se kombinirati s biljnim uljima i buterima poput shea maslaca i ulja čileanske maline kako bi se postigla željena tekstura i učinkovitost. Važno je napomenuti da konkretna razina SPF zaštite u emulzijama ovisi o različitim faktorima te je često teško izračunati je na temelju dostupnih informacija.

Veličina čestica cinkovog oksida također ima važnu ulogu u njegovoj učinkovitosti. Obično se veličina čestica kreće između 0,2 i 1,0 mikrona (200-1000 nm). Međutim, treba napomenuti da ovaj oblik cinkovog oksida nije nanočestica, nije mikroniziran niti obložen silikonima. To znači da u većoj koncentraciji može ostaviti bijeli trag na koži.

Važnost cinkovog oksida u zaštiti od sunca i njezi kože

Umodernim i sigurnim formulacijama za sunčanje, često se koriste nano ili mikronizirane čestice cinkovog oksida, koje su obložene silikonima. Ove formulacije omogućuju lakše nanošenje i smanjuju vidljivost bijelog traga na koži.

Važno je naglasiti da su mnoge studije pokazale kako čak niti nanočestice cinkovog oksida i titanovog dioksida ne mogu prodrijeti u dublje slojeve epidermisa, poznate kao “viable” epidermis. Također, nema in vivo potvrde da ovi sastojci oštećuju DNA. Moderne formule za zaštitu od sunca često sadrže mineralne UV-filtre koji su suspendirani u organske rezine i obloženi anorganskim oksidima. Ovo oblaganje pridonosi fotostabilnosti proizvoda i poboljšava njegovu učinkovitost u zaštiti kože od štetnih UV zraka.

Sve u svemu, cink oksid igra važnu ulogu u proizvodima za zaštitu od sunca i njegu kože. Bez obzira na veličinu čestica ili način primjene, važno je koristiti kvalitetne proizvode koji su prilagođeni potrebama i osjetljivosti vaše kože.

1. Vaše narudžbe šaljemo putem kurirske službe EuroExpress

  • 0,00 KM (besplatno) za narudžbe iznad 150,00 KM vrijednosti

  • 6,00 KM za narudžbe ispod 150,00 KM vrijednosti

Kupac od dostavne službe dobiva SMS sa podacima o paketu i okvirnom vremenu dostave. Vrijeme dostave nije moguće birati. CCa sat vremena prije dostave dostavljač zove primaoca pošiljke.

2. Lično preuzimanje u našoj trgovini

Preuzimanje naručenih artikala moguće je isključivo nakon naše obavijesti da je narudžba spremna za preuzimanje.

U trgovini, naravno, možete kupovati i bez prethodne web narudžbe, kao i u bilo kojem drugom dućanu.

Dostavu vršimo samo unutar Bosne i Hercegovine. Minimalni iznos za narudžbu nije ograničen.

Naša trgovina nalazi se u Mostaru, na adresi Bišće polje bb..

Radno vrijeme trgovine: PON-PET: 09:00-16:00h, SUB: 10:00-14:30h.

PLAĆANJE: U trgovini je omogućeno plaćanje gotovinom te karticama jednokratno: (Visa, MasterCard)

Rezervacija narudžbe. Za kupovinu u trgovini poželjno je unaprijed izvršiti narudžbu putem web shopa ili telefona. Narudžbu preuzimate tek nakon što Vas obavjetimo da je narudžba spremna

Cijene u trgovini su identične cijenama na našoj web stranici.

Osobine, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom načinu života. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Volimo Prirodno d.o.o. nije odgovoran za njihovu tačnost.

Informacije o eteričnim uljima i drugim proizvodima su bazične. One se ovdje nalaze isključivo iz informativnih i edukativnih razloga, i ne uključuju sve potrebne mjere opreza navedenih ulja i drugih proizvoda, kao ni njihov način djelovanja, moguće interakcije i posljedice njihova korištenja. Ove informacije nisu medicinski savjeti.

Eterična i biljna ulja, hidrolati, gline i aktivni ugalj u Bosni i Hercegovini nisu registrovani kao hrana ili dodatak prehrani. Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za šta će koristiti konkretan proizvod.

Sva eterična ulja potrebno je razrijediti (u biljnom ulju) prije nanošenja na kožu. Individualne reakcije su moguće na bilo koji sastojak, pa tako i na sastavnice eteričnih ulja. U slučaju alergijskih reakcija, preporučujemo prestati koristiti sva eterična ulja sličnog hemijskog sastava.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja, boje, kozmetičke baze, hidrolati, mirisna ulja) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu..

Iskustva(recenzije) korisnika odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Volimo Prirodno doo nije odgovoran za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Individualne reakcije na kozmetiku, biljna ulja, macerate, butere, eterična ulja, hidrolate, kozmetičke sirovine, kozmetičke baze, mirisna ulja i sl. ne priznajemo kao reklamaciju, kao ni normalne varijacije u boji, mirisu i konzistenciji biljnih ulja, maslaca, macerata, eteričnih ulja, hidrolata, kozmetičkih sirovina i kozmetike.

Additional information

Weight N/A
Veličina

50g, 100g, 500g, 1000g