+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Proizvod

Natrijum Hidroksid(NaOH) 99% listići

Natrijum Hidroksid(NaOH) 99% listići

Natrijum hidroksid ili natrijeva lužina, poznatiji kao kaustična soda predstavlja snažnu tvar koja se koristi u različitim industrijama za čišćenje, dezinfekciju i proizvodnju sapuna. Unatoč njenoj širokoj primjeni, važno je razumjeti njenu upotrebu, potencijalne opasnosti te primjerene sigurnosne mjere kako biste izbjegli ozbiljne povrede.. Zbog toga što odlično razgrađuje masnoće, kaustična soda koristi se za izradu sapuna, i to pretežno ona čistoće 98 -99%, u obliku listića ili granula.

7.90 KM159.90 KM

Plaćanje pouzećem

Sigurni proizvodi

Brza dostava

Opis

Natrijum hidroksid ili kaustična soda

Opis: Natrijum hidroksid ili natrijeva lužina, poznatiji kao kaustična soda predstavlja snažnu tvar koja se koristi u različitim industrijama za čišćenje, dezinfekciju i proizvodnju sapuna. Unatoč njenoj širokoj primjeni, važno je razumjeti njenu upotrebu, potencijalne opasnosti te primjerene sigurnosne mjere kako biste izbjegli ozbiljne povrede.

Upotreba u Proizvodnji Sapuna

Kaustična soda je ključna komponenta u proizvodnji sapuna, posebno onih visoke čistoće. Sapuni proizvedeni ovim postupkom smatraju se potpuno bezopasnima za svakodnevnu upotrebu. Proces saponifikacije, koji se odvija prilikom miješanja kaustične sode s masnoćama, rezultira stvaranjem sapuna. Ovaj postupak važan je za proizvodnju oko 90% svih sapuna diljem svijeta.

Proizvodnja Sapuna – Kaustična soda kao ključna komponenta

Sapun, po svojoj osnovnoj definiciji, rezultat je miješanja ulja s lužinom. U kontekstu proizvodnje sapuna, lužina se često dobiva upotrebom kaustične sode, koja je zapravo natrijev hidroksid. Važno je napomenuti da za proizvodnju tekućeg sapuna koristimo kalijev hidroksid. Sama esencija proizvodnje sapuna leži u kemijskoj reakciji poznatoj kao saponifikacija, a upravo je kaustična soda ključni sastojak ovog procesa.

Kemijski proces saponifikacije zahtijeva kombiniranje i zagrijavanje ulja i lužine. Lužina, koja u ovom slučaju potječe od kaustične sode, igra presudnu ulogu jer omogućuje stvaranje sapuna. Bez lužine, ova reakcija nije moguća, što naglašava neophodnost kaustične sode u proizvodnji sapuna.

Kaustična soda, s obzirom na svoju sposobnost razgradnje masnoća, idealna je za saponifikaciju. Kada se kaustična soda pomiješa s uljem, aktivira se proces koji rezultira stvaranjem sapuna. Ovaj postupak omogućuje proizvodnju širokog spektra sapuna, uključujući različite oblike i mirise, prilagođavajući se potrebama potrošača diljem svijeta.

S druge strane, važno je naglasiti da proizvodnja sapuna s kaustičnom sodom zahtijeva posebne mjere opreza zbog potencijalnih opasnosti koje ova tvar nosi. Rad s lužinom zahtijeva upotrebu zaštitne opreme, uključujući rukavice, zaštitno odijelo i zaštitu za oči, kako bi se osigurala sigurnost radnika.

Sigurnost pri radu s kaustičnom sodom

Iako je kaustična soda snažan agens za razgradnju masnoća, važno je koristiti je s oprezom. Oznake upozorenja na proizvodu ukazuju na potencijalne opasnosti, uključujući nagrizanje metala i ozljede kože i očiju. Prilikom rukovanja, preporučuje se nošenje zaštitne odjeće, rukavica i zaštite za lice. Također je važno raditi u dobro prozračenim prostorijama ili na otvorenom.

Upozorenja i Oznake

Na proizvodu se nalaze jasna upozorenja i oznake koje obavještavaju korisnike o potencijalnim opasnostima i pružaju smjernice za sigurnu upotrebu. Oznake upozorenja, poput H290 i H314, ukazuju na mogućnost nagrizanja metala te uzrokovanje teških opeklina kože i ozljeda oka. Oznake obavijesti, poput P102 i P280, pružaju smjernice za čuvanje, nošenje zaštitne opreme i postupanje u slučaju dodira s tvari.

Mjere Sigurnosti i Prva Pomoć

S obzirom na potencijalne opasnosti, korisnici bi trebali držati kaustičnu sodu izvan dohvata djece, izbjegavati kontakt s kožom i očima te koristiti odgovarajuću zaštitnu opremu. U slučaju dodira s očima ili kožom, proizvod upućuje na ispiranje vodom te potrebu za hitnim zatraživanjem savjeta ili pomoći liječnika. Također, proizvod preporučuje odlaganje u skladu s nacionalnim propisima nakon isteka roka upotrebe.

Kaustična soda ili natrijev hidroksid (NaOH) igra ključnu ulogu u različitim industrijama, posebno u proizvodnji sapuna. Unatoč njenoj korisnosti, važno je pridržavati se sigurnosnih smjernica kako biste izbjegli ozbiljne ozljede i incidente. Čitanje deklaracije i pridržavanje mjera opreza ključno je i obavezno za sigurnu upotrebu ovog kemijskog agensa.

Dodatne informacije

Težina N/A
Veličina

25kg, 900g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Natrijum Hidroksid(NaOH) 99% listići”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Kategorije

Glavni menu