Etanol 96% – za profesionalnu upotrebu

17,00 KM

Etanol (poznat još i kao etilni alkohol, etil-alkohol, ili u narodu jednostavno alkohol) je bezbojna, zapaljiva tekućina karakterističnog mirisa na vino i oštrog ukusa.

Description

Etanol

Etanol, poznat i kao etilni alkohol, etil-alkohol ili jednostavno alkohol, je bezbojna i zapaljiva tekućina s karakterističnim mirisom nalik vinu i oštrim okusom. On se koristi u različitim područjima, a njegova primjena je izuzetno široka.

Prvo, etanol se koristi u medicini kao sredstvo za sterilizaciju. Koncentracije od 70-80% pokazuju se najučinkovitijima u uništavanju bakterija i drugih mikroorganizama. Također se koristi kao antiseptik i protuotrov u medicinske svrhe. Osim toga, koristi se kao rastvarač za različite ljekovite tvari.

U farmakologiji je važan sastojak u mnogim lijekovima. On djeluje kao otapalo za različite aktivne spojeve i pomaže u njihovoj apsorpciji u tijelu. Također, etanol se koristi u rekreacijske svrhe, kao sastojak u alkoholnim pićima. U takvim proizvodima, koncentracija etanola je obično niža u usporedbi s medicinskim sterilizatorima.

Još jedna važna primjena je u energetici. On se koristi kao gorivo u različitim kontekstima. U motornom gorivu, etanol se miješa s benzinom kako bi se povećala efikasnost i smanjila emisija štetnih plinova. Također, etanol se koristi kao sastojak u raketnom gorivu zbog svojih visokih energetskih svojstava.

Pored toga, koristi se za grijanje i kuhanje u domaćinstvima. Njegova visoka zapaljivost čini ga pogodnim izvorom toplinske energije. Također je važan kao sirovina u kemijskoj industriji. Koristi se kao rastvarač za različite tvari i može se koristiti i kao tekućina na niskim temperaturama.

Etanol je pri sobnoj temperaturi bezbojna, hlapljiva i lako zapaljiva tekućina ugodna mirisa. Vrelište mu je 78,3 °C, talište -117,3 °C, a gustoća 0,789g/cm3. Reagira neutralno i higroskopan je. Miješa se s vodom u svakom omjeru, pri tom joj se smanjuje obim i razvija toplina. S vodom i s različitim organskim tvarima etanol stvara azeotropne smjese. Aktivan je sastojak opojnih (alkoholnih) pića, u kojima nastaje fermentacijom šećera uz pomoć kvasca.

U zaključku

Etanol je višenamjenska tvar s brojnim primjenama u različitim industrijama. Od medicine i farmakologije do energetike i hemijske industrije, ovaj alkohol je nezamjenjiv sastojak s mnogim korisnim svojstvima. Njegova raznolika primjena svjedoči o važnosti i širokoj upotrebi ove tvari.

 

1. Vaše narudžbe šaljemo putem kurirske službe EuroExpress

  • 0,00 KM (besplatno) za narudžbe iznad 150,00 KM vrijednosti

  • 6,00 KM za narudžbe ispod 150,00 KM vrijednosti

Kupac od dostavne službe dobiva SMS sa podacima o paketu i okvirnom vremenu dostave. Vrijeme dostave nije moguće birati. CCa sat vremena prije dostave dostavljač zove primaoca pošiljke.

2. Lično preuzimanje u našoj trgovini

Preuzimanje naručenih artikala moguće je isključivo nakon naše obavijesti da je narudžba spremna za preuzimanje.

U trgovini, naravno, možete kupovati i bez prethodne web narudžbe, kao i u bilo kojem drugom dućanu.

Dostavu vršimo samo unutar Bosne i Hercegovine. Minimalni iznos za narudžbu nije ograničen.

Naša trgovina nalazi se u Mostaru, na adresi Bišće polje bb..

Radno vrijeme trgovine: PON-PET: 09:00-16:00h, SUB: 10:00-14:30h.

PLAĆANJE: U trgovini je omogućeno plaćanje gotovinom te karticama jednokratno: (Visa, MasterCard)

Rezervacija narudžbe. Za kupovinu u trgovini poželjno je unaprijed izvršiti narudžbu putem web shopa ili telefona. Narudžbu preuzimate tek nakon što Vas obavjetimo da je narudžba spremna

Cijene u trgovini su identične cijenama na našoj web stranici.

Osobine, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom načinu života. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Volimo Prirodno d.o.o. nije odgovoran za njihovu tačnost.

Informacije o eteričnim uljima i drugim proizvodima su bazične. One se ovdje nalaze isključivo iz informativnih i edukativnih razloga, i ne uključuju sve potrebne mjere opreza navedenih ulja i drugih proizvoda, kao ni njihov način djelovanja, moguće interakcije i posljedice njihova korištenja. Ove informacije nisu medicinski savjeti.

Eterična i biljna ulja, hidrolati, gline i aktivni ugalj u Bosni i Hercegovini nisu registrovani kao hrana ili dodatak prehrani. Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za šta će koristiti konkretan proizvod.

Sva eterična ulja potrebno je razrijediti (u biljnom ulju) prije nanošenja na kožu. Individualne reakcije su moguće na bilo koji sastojak, pa tako i na sastavnice eteričnih ulja. U slučaju alergijskih reakcija, preporučujemo prestati koristiti sva eterična ulja sličnog hemijskog sastava.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja, boje, kozmetičke baze, hidrolati, mirisna ulja) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu..

Iskustva(recenzije) korisnika odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Volimo Prirodno doo nije odgovoran za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Individualne reakcije na kozmetiku, biljna ulja, macerate, butere, eterična ulja, hidrolate, kozmetičke sirovine, kozmetičke baze, mirisna ulja i sl. ne priznajemo kao reklamaciju, kao ni normalne varijacije u boji, mirisu i konzistenciji biljnih ulja, maslaca, macerata, eteričnih ulja, hidrolata, kozmetičkih sirovina i kozmetike.

Additional information

Weight N/A
Veličina

1000ml