+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Proizvod

Etanol 96% – za profesionalnu upotrebu

Etanol 96% – za profesionalnu upotrebu

Etanol (poznat još i kao etilni alkohol, etil-alkohol, ili u narodu jednostavno alkohol) je bezbojna, zapaljiva tekućina karakterističnog mirisa na vino i oštrog ukusa.

17.00 KM

Plaćanje pouzećem

Sigurni proizvodi

Brza dostava

Opis

Opis: Etanol, poznat i kao etilni alkohol, etil-alkohol ili jednostavno alkohol, je bezbojna i zapaljiva tekućina s karakterističnim mirisom nalik vinu i oštrim okusom. On se koristi u različitim područjima, a njegova primjena je izuzetno široka.

Prvo, etanol se koristi u medicini kao sredstvo za sterilizaciju. Koncentracije od 70-80% pokazuju se najučinkovitijima u uništavanju bakterija i drugih mikroorganizama. Također se koristi kao antiseptik i protuotrov u medicinske svrhe. Osim toga, koristi se kao rastvarač za različite ljekovite tvari.

U farmakologiji je važan sastojak u mnogim lijekovima. On djeluje kao otapalo za različite aktivne spojeve i pomaže u njihovoj apsorpciji u tijelu. Također, etanol se koristi u rekreacijske svrhe, kao sastojak u alkoholnim pićima. U takvim proizvodima, koncentracija etanola je obično niža u usporedbi s medicinskim sterilizatorima.

Još jedna važna primjena je u energetici. On se koristi kao gorivo u različitim kontekstima. U motornom gorivu, etanol se miješa s benzinom kako bi se povećala efikasnost i smanjila emisija štetnih plinova. Također, etanol se koristi kao sastojak u raketnom gorivu zbog svojih visokih energetskih svojstava.

Pored toga, koristi se za grijanje i kuhanje u domaćinstvima. Njegova visoka zapaljivost čini ga pogodnim izvorom toplinske energije. Također je važan kao sirovina u kemijskoj industriji. Koristi se kao rastvarač za različite tvari i može se koristiti i kao tekućina na niskim temperaturama.

Etanol je pri sobnoj temperaturi bezbojna, hlapljiva i lako zapaljiva tekućina ugodna mirisa. Vrelište mu je 78,3 °C, talište -117,3 °C, a gustoća 0,789g/cm3. Reagira neutralno i higroskopan je. Miješa se s vodom u svakom omjeru, pri tom joj se smanjuje obim i razvija toplina. S vodom i s različitim organskim tvarima etanol stvara azeotropne smjese. Aktivan je sastojak opojnih (alkoholnih) pića, u kojima nastaje fermentacijom šećera uz pomoć kvasca.

U zaključku

Etanol je višenamjenska tvar s brojnim primjenama u različitim industrijama. Od medicine i farmakologije do energetike i hemijske industrije, ovaj alkohol je nezamjenjiv sastojak s mnogim korisnim svojstvima. Njegova raznolika primjena svjedoči o važnosti i širokoj upotrebi ove tvari.

 

Dodatne informacije

Težina N/A
Veličina

1000ml

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Etanol 96% – za profesionalnu upotrebu”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Kategorije

Glavni menu