+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Proizvod

Cetyl alcohol

Cetyl alcohol

Cetyl alcohol, poznat i kao 1-heksadekanol ili palmityl alkohol, predstavlja masni alkohol dobiven iz prirodnih izvora kao što su kokosovo ulje ili palmino ulje. Ovaj svestrani kozmetički sastojak se koristi u različitim proizvodima, a njegove karakteristike i prednosti ga čine neizostavnim u kozmetičkoj industriji. Osim toga, cetyl alkohol se koristi kao emulgator, emolijens, sredstvo za regulisanje viskoziteta, ne-gelirajući ugušćivač i sredstvo za zamućivanje, što pruža raznovrsne mogućnosti za poboljšanje formulacija kozmetičkih proizvod

4.90 KM25.50 KM

Plaćanje pouzećem

Sigurni proizvodi

Brza dostava

Opis

Opis: Cetyl alcohol, poznat i kao 1-heksadekanol ili palmityl alkohol, predstavlja masni alkohol dobiven iz prirodnih izvora kao što su kokosovo ulje ili palmino ulje. Ovaj svestrani kozmetički sastojak se koristi u različitim proizvodima, a njegove karakteristike i prednosti ga čine neizostavnim u kozmetičkoj industriji. Osim toga, cetyl alkohol se koristi kao emulgator, emolijens, sredstvo za regulisanje viskoziteta, ne-gelirajući ugušćivač i sredstvo za zamućivanje, što pruža raznovrsne mogućnosti za poboljšanje formulacija kozmetičkih proizvoda.

Prednosti: Jedna od glavnih prednosti cetyl alkohola je njegova emolijentna svojstva. On djeluje kao emolijens, što znači da pomaže hidrataciji i omekšavanju kože. Ovaj sastojak formira zaštitnu barijeru na površini kože, čime spriječava gubitak vlage i održava kožu hidriranom. Ovo ga čini idealnim za upotrebu u kremama, losionima i hidratantnim proizvodima, pružajući korisnicima meku i hidriranu kožu.

Također, cetyl alcohol ima značajnu ulogu u poboljšanju teksture i konzistencije kozmetičkih proizvoda. Djelujući kao pojačivač viskoznosti, ovaj sastojak doprinosi stvaranju glatke i kremaste teksture proizvoda, čineći ih prijatnim za nanošenje i upotrebu.

Stabilnost je još jedna prednost cetyl alkohola. On funkcioniše kao stabilizator u emulzijama, kao što su kreme i losioni. Ovo pomaže da se održe mješavine ulja i vode u formulaciji, spriječavajući njihovo odvajanje. Zbog toga se produžava rok trajanja proizvoda, a konzistencija ostaje konstantna tokom vremena.

Cetyl alcohol također poboljšava performanse kozmetičkih proizvoda zahvaljujući svojim svojstvima ugušćavanja. Ovo omogućava bolju kontrolu proizvoda prilikom nanošenja, a također pomaže drugim aktivnim sastojcima da prodru dublje u kožu, što rezultira efikasnijim rezultatima.

Važno je napomenuti da cetyl alcohol obično ne izaziva iritaciju i dobro se podnosi, pa se smatra pogodnim za upotrebu u proizvodima namijenjenim osjetljivoj koži.

Upotreba u kozmetici: Cetyl alcohol ima širok spektar primjena u kozmetičkoj industriji. Njegova upotreba obuhvata izradu različitih proizvoda, uključujući losione, kreme, šampone, kondicionere za kosu i proizvode dekorativne kozmetike. Za postizanje najboljih rezultata, cetyl alkohol se dodaje u zagrijanu, masnu fazu formulacije na temperaturi od 54°C. Uobičajene koncentracije ovog sastojka kreću se između 0,5 do 6%, u zavisnosti od vrste proizvoda i željenih svojstava.

Na primjer, u šamponima i kondicionerima se obično koristi u maksimalnoj koncentraciji od 6%, dok se u proizvodima dekorativne kozmetike može koristiti u koncentraciji od 0,5 do 10%. Za losione za tijelo se preporučuje koncentracija od 3%, dok se u kremama za lice, proizvodima za čišćenje lica, maskama za lice i proizvodima za kupanje može koristiti u koncentraciji od 6%.

Izvor sirovine:

Cetyl alcohol se dobija katalitičkom hidrogenacijom triglicerida dobivenih iz biljnih ulja. Nakon ovog procesa, slijedi oksidacija produkta i rast lanca etilena, koji je oligomeriziran na trietilaluminijumskom katalizatoru. Važno je napomenuti da je cetyl alkohol u obliku bijelih ljuski i obično nema ili ima blag miris. Ovaj sastojak je rastvorljiv u dietil etru i acetonu, ali slabo rastvorljiv u alkoholu. Također, nije rastvorljiv u hladnoj vodi, a djelimično se rastvara u toploj vodi (1,34×10-5 g/l). HLB (Hydrophilic-Lipophilic Balance) vrijednost ovog sastojka iznosi 15,5, što ga čini pogodnim za emulzije i formulacije koje uključuju ulja i vodu.

Dodatne informacije

Težina N/A
Veličina

100g, 1kg, 500g

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Cetyl alcohol”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Glavni menu

Kategorije