Propylene glycol – Propilen glikol

3,30 KM15,70 KM

Efikasan humektans.  Sprječava gubitak vode u kozmetičkim proizvodima i na koži. Povećava permeabilnost i kretanje kozmetičkih aktivnih supstanci kroz kožu, tako da različite kozmetički aktivne supstance mogu penetrirati u dublje slojeve kože. Posjeduje emolijentna i lubrikantna svojstva. Odličan je solubilizator drugih komponenata kozmetičkog proizvoda. Njegovo prisustvo u kozmetičkom proizvodu povećava razmazivost proizvoda.

SKU: N/A Categories: ,

Description

Opis: Propilen glikol, poznat i kao propilen-glikol (propylene glycol), je važan sastojak u mnogim kozmetičkim proizvodima. Ova bezbojna, bezmirisna tečnost ima široku primjenu zahvaljujući svojim svojstvima koja pružaju hidrataciju i omogućavaju bolje prodiranje aktivnih sastojaka u kožu.

Humektant koji spriječava gubitak vlage

Jedna od ključnih osobina propilen glikola je njegova uloga kao humektanta. Humektanti su supstance koje privlače vodu iz okoline i zadržavaju je u koži. Ova osobina čini propilen glikol izuzetno korisnim u kozmetičkim proizvodima, jer pomaže koži da zadrži vlagu, čime se sprječava isušivanje i dehidratacija.

Povećava prodiranje aktivnih sastojaka

Osim što pomaže u očuvanju vlažnosti, propilen glikol takođe povećava permeabilnost kože i olakšava kretanje aktivnih sastojaka kroz njen slojeviti strukturu. To znači da se različiti kozmetički aktivni sastojci mogu lakše apsorbovati i prodrijeti u dublje slojeve kože, pružajući tako bolje rezultate u njezi kože.

Emolijentna svojstva i utjecaj na teksturu kože

Emolijentna i lubrikantna svojstva

Emolijenti su supstance koje omekšavaju i zaglađuju kožu, čineći je mekom na dodir. Propilene glycol djeluje kao emolijens, poboljšavajući teksturu kože i dajući joj glatki izgled. Također, ima lubrikantna svojstva koja pomažu u smanjenju trenja između površina kože, što je posebno korisno kod proizvoda za njegu kože i oblikovanje kose.

Solubilizator i razmazivost

Propilene glycol je odličan solubilizator, što znači da može efikasno rastvarati druge komponente u formulaciji kozmetičkih proizvoda. Na taj način omogućava homogenu smjesu i stabilnost proizvoda. Osim toga, prisustvo propilen glikola povećava razmazivost kozmetičkih proizvoda, što olakšava nanošenje i upotrebu.

Primjena u kozmetičkim proizvodima

Propilene glycol se često koristi u izradi mnogih kozmetičkih proizvoda za njegu kože i dekorativne kozmetike. Nalazi se u dezodoransima, mlijeku za skidanje šminke, zubnim pastama i losionima za poslije brijanja. U proizvodima za njegu i oblikovanje kose, omekšava kosu i olakšava češljanje. Takođe, prisutan je u sapunima kako bi omekšao kožu i balansirao učinak čišćenja sapuna.

Bezbjednost i testiranje

Važno je napomenuti da propilen glikol spada u grupu sigurnih kozmetičkih supstanci i nije testiran na životinjama. Također, ne sadrži komponente životinjskog porijekla i stoga je pogodan za vegansku upotrebu.

Zaključak

Propilen glikol je višestruko korisna supstanca u kozmetičkim proizvodima. Njegova sposobnost zadržavanja vlage, povećavanje prodiranja aktivnih sastojaka, emolijentna i lubrikantna svojstva, kao i uloga solubilizatora, čine ga neizostavnim sastojkom u formulacijama mnogih proizvoda za njegu kože, kose i dekorativne kozmetike. S obzirom na njegovu sigurnost i neinvazivnost, propilen glikol ostaje jedan od najtraženijih sastojaka u kozmetičkoj industriji.

1. Vaše narudžbe šaljemo putem kurirske službe EuroExpress

  • 0,00 KM (besplatno) za narudžbe iznad 150,00 KM vrijednosti

  • 6,00 KM za narudžbe ispod 150,00 KM vrijednosti

Kupac od dostavne službe dobiva SMS sa podacima o paketu i okvirnom vremenu dostave. Vrijeme dostave nije moguće birati. CCa sat vremena prije dostave dostavljač zove primaoca pošiljke.

2. Lično preuzimanje u našoj trgovini

Preuzimanje naručenih artikala moguće je isključivo nakon naše obavijesti da je narudžba spremna za preuzimanje.

U trgovini, naravno, možete kupovati i bez prethodne web narudžbe, kao i u bilo kojem drugom dućanu.

Dostavu vršimo samo unutar Bosne i Hercegovine. Minimalni iznos za narudžbu nije ograničen.

Naša trgovina nalazi se u Mostaru, na adresi Bišće polje bb..

Radno vrijeme trgovine: PON-PET: 09:00-16:00h, SUB: 10:00-14:30h.

PLAĆANJE: U trgovini je omogućeno plaćanje gotovinom te karticama jednokratno: (Visa, MasterCard)

Rezervacija narudžbe. Za kupovinu u trgovini poželjno je unaprijed izvršiti narudžbu putem web shopa ili telefona. Narudžbu preuzimate tek nakon što Vas obavjetimo da je narudžba spremna

Cijene u trgovini su identične cijenama na našoj web stranici.

Osobine, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom načinu života. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Volimo Prirodno d.o.o. nije odgovoran za njihovu tačnost.

Informacije o eteričnim uljima i drugim proizvodima su bazične. One se ovdje nalaze isključivo iz informativnih i edukativnih razloga, i ne uključuju sve potrebne mjere opreza navedenih ulja i drugih proizvoda, kao ni njihov način djelovanja, moguće interakcije i posljedice njihova korištenja. Ove informacije nisu medicinski savjeti.

Eterična i biljna ulja, hidrolati, gline i aktivni ugalj u Bosni i Hercegovini nisu registrovani kao hrana ili dodatak prehrani. Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za šta će koristiti konkretan proizvod.

Sva eterična ulja potrebno je razrijediti (u biljnom ulju) prije nanošenja na kožu. Individualne reakcije su moguće na bilo koji sastojak, pa tako i na sastavnice eteričnih ulja. U slučaju alergijskih reakcija, preporučujemo prestati koristiti sva eterična ulja sličnog hemijskog sastava.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja, boje, kozmetičke baze, hidrolati, mirisna ulja) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu..

Iskustva(recenzije) korisnika odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Volimo Prirodno doo nije odgovoran za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Individualne reakcije na kozmetiku, biljna ulja, macerate, butere, eterična ulja, hidrolate, kozmetičke sirovine, kozmetičke baze, mirisna ulja i sl. ne priznajemo kao reklamaciju, kao ni normalne varijacije u boji, mirisu i konzistenciji biljnih ulja, maslaca, macerata, eteričnih ulja, hidrolata, kozmetičkih sirovina i kozmetike.

Additional information

Weight N/A
Veličina

100ml, 1000ml