Bentonit glina

5,90 KM27,90 KM

Bentonit glina sastoji se od finog vulkanskog pepela, koji se još naziva i montmorilonit. Nazvana je prema svojem najvećem depozitu koji se nalazi u Fort Bentonu u Montani. Nema mirisa, vrlo je fina na dodir, s njom se lako radi i ne ostavlja mrlje, a usto je jako ljekovita i korisna za kožu. Upravo je zato odličan sastojak za homemade preparate namijenjene detoksu i njezi kože. Bentonit je alumosilikatna glina sastavljena od koloidalnih i plastičnih glina, pretežno od minerala montmorilonita. Osim montmorilonita , u bentonitu nalazimo i feldspate, biotit, kaolinit, ilit, piroksen, cirkon i kristalni kvartz.

SKU: N/A Category:

Description

Bentonit glina sastoji se od finog vulkanskog pepela, koji se još naziva i montmorilonit. Nazvana je prema svojem najvećem depozitu koji se nalazi u Fort Bentonu u Montani. Nema mirisa, vrlo je fina na dodir, s njom se lako radi i ne ostavlja mrlje, a usto je jako ljekovita i korisna za kožu. Upravo je zato odličan sastojak za homemade preparate namijenjene detoksu i njezi kože. Bentonit je alumosilikatna glina sastavljena od koloidalnih i plastičnih glina, pretežno od minerala montmorilonita. Osim montmorilonita , u bentonitu nalazimo i feldspate, biotit, kaolinit, ilit, piroksen, cirkon i kristalni kvartz.

Upotreba: Bentonitna glina je važan sastojak nekih kozmetičkih i medicinskih proizvoda, obloga i anti-iritanata, naročito za masnu i kožu s problemom akni.Koristi se kao sredstvo za ugušćivanje, upijanje, punilo i vezivo u raznim proizvodima za njegu kože i kose. Eikasno ugušćava i stabilizuje emulzije Deluje sinergijski sa uobičajenim ugušćivačima kao što su ksantan guma i HE celuloza. Suspenduje pigmente. Koristi se kao sastojak detoks kupki, obloga i preparata za čišćenje i njegu kože. Dodaje se vodenoj fazi i meša dok u potpunosti ne nabubri. Tipični nivo upotrebe 1-50%. Samo za spoljašnu upotrebu.

Način dobijanja: Bentonit se ekstrahuje iz vulkanskog pepela, a zatim drobi, melje u prah, suši i po potrebi aktivira dodatkom sode bikarbone.

Primjena bentonit gline:

1. Za umirenje iritacija na koži, ogrebotina, opeklina

Pomiješajte malo bentonit gline s vodom i 10 kapi eteričnog ulja lavanda angustifolia, pa nakon toga namažite opekline, mrlje, iritacije na koži, ogrebotine, ubode…

Kod ozbiljnijih porezotina, uboda, ugriza kukaca i sl. napravite oblog od bentonit gline: na iziritiranu kožu namažite deblji sloj gline pa omotajte vlažnom gazom ili pamučnom tkaninom. Ostavite da odstoji 2 sata pa promijenite i stavite novi sloj gline.

2. Kao maska za lice – izvrsna za masnu kožu

Želite li imati glatku, lijepu, elastičnu i njegovanu kožu, priuštite si s vremena na vrijeme bentonit masku za lice. Izrazito je pogodna za masnu kožu sklonu aknama.

Primjena: pomiješajte malo bentonit gline s vodom i dodajte 5ml ulja jojobe, pa smjesu nanesite na lice.

Ostavite da djeluje 20-30 minuta pa lice isperite toplom vodom. Bentonit glinu u prahu možete pomiješati i s organskim jabučnim octom – i to će poslužiti kao izvrsna i zdrava maska za lice.

3. Za opuštajuću detoks kupku

Primjena: kako biste se lijepo opustili na kraju radnog dana, omekšali kožu i potaknuli detoks, u vruću vodu za kupku dodajte ¼ šalice bentonit gline. 10 kapi eteričnog ulja lavanda angustifolia i uživajte u ovoj relaksirajućoj kupki

1. Vaše narudžbe šaljemo putem kurirske službe EuroExpress

  • 0,00 KM (besplatno) za narudžbe iznad 150,00 KM vrijednosti

  • 6,00 KM za narudžbe ispod 150,00 KM vrijednosti

Kupac od dostavne službe dobiva SMS sa podacima o paketu i okvirnom vremenu dostave. Vrijeme dostave nije moguće birati. CCa sat vremena prije dostave dostavljač zove primaoca pošiljke.

2. Lično preuzimanje u našoj trgovini

Preuzimanje naručenih artikala moguće je isključivo nakon naše obavijesti da je narudžba spremna za preuzimanje.

U trgovini, naravno, možete kupovati i bez prethodne web narudžbe, kao i u bilo kojem drugom dućanu.

Dostavu vršimo samo unutar Bosne i Hercegovine. Minimalni iznos za narudžbu nije ograničen.

Naša trgovina nalazi se u Mostaru, na adresi Bišće polje bb..

Radno vrijeme trgovine: PON-PET: 09:00-16:00h, SUB: 10:00-14:30h.

PLAĆANJE: U trgovini je omogućeno plaćanje gotovinom te karticama jednokratno: (Visa, MasterCard)

Rezervacija narudžbe. Za kupovinu u trgovini poželjno je unaprijed izvršiti narudžbu putem web shopa ili telefona. Narudžbu preuzimate tek nakon što Vas obavjetimo da je narudžba spremna

Cijene u trgovini su identične cijenama na našoj web stranici.

Osobine, djelovanje, indikacije i način primjene opisani su u stručnoj literaturi i na internet stranicama posvećenim aromaterapiji, ljekovitom bilju i zdravom načinu života. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne sadrže medicinske informacije. Volimo Prirodno d.o.o. nije odgovoran za njihovu tačnost.

Informacije o eteričnim uljima i drugim proizvodima su bazične. One se ovdje nalaze isključivo iz informativnih i edukativnih razloga, i ne uključuju sve potrebne mjere opreza navedenih ulja i drugih proizvoda, kao ni njihov način djelovanja, moguće interakcije i posljedice njihova korištenja. Ove informacije nisu medicinski savjeti.

Eterična i biljna ulja, hidrolati, gline i aktivni ugalj u Bosni i Hercegovini nisu registrovani kao hrana ili dodatak prehrani. Na tržištu se najčešće nalaze kao sirovine, što znači da o krajnjem korisniku i granicama njegova znanja ovisi za šta će koristiti konkretan proizvod.

Sva eterična ulja potrebno je razrijediti (u biljnom ulju) prije nanošenja na kožu. Individualne reakcije su moguće na bilo koji sastojak, pa tako i na sastavnice eteričnih ulja. U slučaju alergijskih reakcija, preporučujemo prestati koristiti sva eterična ulja sličnog hemijskog sastava.

Sirovine (kozmetičke sirovine, gline, većina eteričnih i biljnih ulja, boje, kozmetičke baze, hidrolati, mirisna ulja) ne dolaze uz uputstvo za upotrebu..

Iskustva(recenzije) korisnika odražavaju iskustva kupaca sa određenim proizvodom, te Volimo Prirodno doo nije odgovoran za opise djelovanja, svojstva proizvoda i savjete koje korisnici u svojim iskustvima navode.

Individualne reakcije na kozmetiku, biljna ulja, macerate, butere, eterična ulja, hidrolate, kozmetičke sirovine, kozmetičke baze, mirisna ulja i sl. ne priznajemo kao reklamaciju, kao ni normalne varijacije u boji, mirisu i konzistenciji biljnih ulja, maslaca, macerata, eteričnih ulja, hidrolata, kozmetičkih sirovina i kozmetike.

Additional information

Weight N/A
Veličina

100g, 500g, 1000g