+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Uvod: Ulje amle, dobijeno iz biljke Emblica officinalis, poznate i kao indijska ogrozdica, zauzima značajno mjesto u tradicionalnoj indijskoj medicini i sve više se prepoznaje po svojim korisnim svojstvima u različitim naučnim studijama.

“Amla – Put od Biljke do ljekovitog Ulja”

Opis biljke Amla (Phyllanthus emblica)

Amla, poznata i kao indijski ogrozd, botanički je poznata kao Phyllanthus emblica. Ova biljka ima duboke korijene u tradicionalnoj indijskoj medicini – Ayurvedi, gdje se već stoljećima cijeni zbog svojih mnogobrojnih zdravstvenih prednosti. Biljka amla je srednje veličine, listopadno drvo koje raste u tropskim i subtropskim područjima Indijskog potkontinenta. Karakterizira je gusta krošnja, zelene lisnate grane i zelenkasto-žuti cvjetovi. Plodovi amle su sferični, svijetlozelene boje i prilično kiseli na okus.

Ovi plodovi su poznati po iznimno visokom sadržaju vitamina C, što ih čini jednim od najbogatijih izvora ovog vitamina u biljnom svijetu. Osim vitamina C, plodovi sadrže različite antioksidanse, flavonoide i tanine, koji zajedno pridonose njihovim ljekovitim svojstvima.

Način dobivanja ulja amla

Ulje amle koje se koristi u kozmetičke svrhe najčešće se dobiva procesom hladnog tiještenja plodova amle. Hladno tiještenje je nježan proces ekstrakcije koji osigurava očuvanje ključnih nutrijenata i bioaktivnih spojeva prisutnih u svježim plodovima amle. Ovaj metod omogućava da se ulje dobije bez upotrebe visokih temperatura ili hemikalija, čime se zadržava čistoća i prirodnost ulja.

Tijekom procesa hladnog tiještenja, svježi plodovi amle se prvo operu i osuše, a zatim mehanički prešaju kako bi se izdvojilo ulje. Ulje koje se dobiva ovim postupkom je bistro, ima blagi zelenkasti ton i karakterističan miris. Bogato je hranjivim tvarima, uključujući esencijalne masne kiseline, vitamine i minerale, što ga čini izvrsnim izborom za različite kozmetičke i terapeutske primjene.

Sastojci ulja Amle

Ulje amle, dobiveno iz plodova biljke Phyllanthus emblica, poznato je po svom bogatom i složenom sastavu koji pruža brojne zdravstvene prednosti. Njegov sastav uključuje sljedeće ključne komponente:

Upotreba ulja amle u kozmetici

Ulje amle, sa svojim bogatim sastavom i ljekovitim svojstvima, našlo je široku primjenu u svijetu kozmetike. Evo nekoliko ključnih načina na koje se ulje amle koristi za poboljšanje zdravlja i ljepote kože i kose:

Samostalna Primjena Ulja Amle

Ulje amle može se koristiti na različite načine, kako u čistom obliku, tako i kao dio različitih kozmetičkih preparata. Evo nekoliko primjera samostalne primjene ulja amle:

Tretman za Kosu:

Važno je napomenuti da se prije upotrebe ulja amle na koži ili vlasištu uvijek treba napraviti test osjetljivosti kako bi se izbjegle alergijske reakcije. Također, za najbolje rezultate, preporučuje se korištenje visokokvalitetnog, čistog ulja amle.

DIY Formulacija s uljem amle

Ulje amle, sa svojim bogatim nutritivnim profilom i blagotvornim svojstvima, idealan je sastojak za domaće kozmetičke pripravke. Kombiniranjem ulja amle s drugim prirodnim uljima i esencijalnim uljima, možemo kreirati učinkovite DIY formulacije koje njeguju kožu i kosu. Evo jedne takve formulacija koju možete lako pripremiti kod kuće, koristeći ulje amle i druge korisne sastojke poput ulja brokule, ulja argana, ulja ricinusa, ulja jojobe i eteričnih ulja.

Regenerativni serum za kosu

Sastojci:

Priprema:

Pomiješajte sva biljna i eterična ulja u staklenoj bočici.
Dobro protresite da se sastojci sjedine.
Nanesite nekoliko kapi seruma na vlasište i kosu, posebno na krajeve.
Ostavite da djeluje najmanje 30 minuta prije pranja kose.

Gdje kupiti ulje Amle?


Visokokvalitetno ulje amle možete kupiti direktno u našoj online prodavnici. Nudimo pažljivo odabrane proizvode koji zadovoljavaju visoke standarde kvaliteta, osiguravajući da dobijete najbolje što priroda može ponuditi. Posjetite naš webshop i otkrijte naš asortiman prirodnih proizvoda dizajniranih za podršku vašem zdravlju i ljepoti.

Ulje Amle hladno tiješteno

7.90 KM59.90 KM

Ulje Amle se široko koristi u kozmetičkoj industriji zbog svojih blagotvornih svojstava za kosu i kožu. Ovo ulje je poznato i kao indijsko ulje ogrozda. Tradicionalno je cijenjeno u ayurvedskoj medicini, a u novije vrijeme dobiva sve više popularnosti kao sastojak u proizvodima za njegu kose i kože te u proizvodima protiv starenja kože, gdje…

Sadržaj koji smo razmatrali preuzet je sa sljedećih stranica:


“PubMed” – Medicinska istraživačka platforma također je objavila randomiziranu, dvostruko-slijepu, placebo-kontroliranu studiju koja istražuje učinkovitost ulja amle u poboljšanju vaskularnih funkcija, smanjenju oksidativnog stresa i pozitivnim učincima na lipidne profile​​.
Drugi relevantni online izvori – Korišteni su za prikupljanje dodatnih informacija o sastavu, kozmetičkoj upotrebi i DIY formulacijama s uljem amle.
Ovi izvori pružaju znanstveno utemeljene podatke koji doprinose razumijevanju uloge ulja amle u kozmetici i zdravlju, osiguravajući da informacije koje dijelimo budu pouzdane i korisne.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Kategorije

Glavni menu