+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Opis: Hidrolati se još nazivaju i cvjetne vodica, nisu toliko poznati kao eterična ulja, što je zaista šteta jer i hidrolati imaju niz pozitivnih djelovanja. Hidrolati za razliku od eteričnih ulja, mogu se na kožu nanositi odmah bez razrijeđivanja. U kozmetici se najčešće koriste pri izradi tonika, također su čest sastojak u vodenoj fazi mnogih emulzija, maski i gelova.

Šta je hidrolat?

Hidrolat nastaje tokom proizvodnje eteričnog ulja t.j destilacijom vodenom parom, kao nusproizvod eteričnog ulja. Tokom ovog procesa, svi biljni sastojci rastvorljivi u mastima ekstraktuju se i formiraju koncentrat aktivnih sastojaka u ulju, što u konačnici nazivamo eterično ulje. Biljke, međutim, sadrže i nekoliko komponenti topvih u vodi, koje nakon procesa destilacije ostaju u hidrolatu.

Zašto hidrolati nisu popularniji?

U prošlosti su se hidrolati smatrali otpadnim materijalom koji nastaje pri proizvodnji dragocjenih eteričnih ulja. Ipak i ovo se promjenilo pa se kroz istraživanja doslo do zaključka da i hidrolati imaju niz pozitivnih djelovanja kako na kožu, tako i na čitavo tijelo i organizam.

Kakvi su efekti hidrolata?

Ove cvjetne vodice djelotvorne su kao i njihovi masniji ekvivalenti na blaži način. Stoga su hidrolati savršeni za ljude sa osjetljivom kožom, bebe, trudnice i sl.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine hidrata?

Hidrolati su osjetljive komponente, stoga ih je prilikom skladištenja važno držati na hladnom, tamnom i suhom mjestu gdje je temperatura u prostoriji uvijek konstantna t.j da ne oscilira puno. konstantna temperatura.

Zašto moj hidrolat ima mliječnu boju? Je li se pokvario?

Mliječne ili zamućene koncentracije nisu znak nekvalitetnog i pokvarenog hidrolata. Naprotiv, to ima veze s načinom na koji je hidrolat dobiven tokom proizvodnje. Zamućeni hidrolati sadrže više koncetracije aktivnih u odnosu na upotupnosti transparentne hidrolate, ali zamućeni hidrolati su skloniji kvarenju i zato ih teško možemo naći u prodaji. Iz toga razloga i Volimo Prirodno preferira skroz pročišćene hidrolate.

Za šta se mogu koristiti hidrolati?

Hidrolati se mogu koristiti na različite načine. Pored kozmetike, hidrolati imaju široku primjenu u kulinarstvu. U zadnje vrijeme upotreba hidrolata je naglo porasla i danas upotrebu hidrolata možemo pronaći u raznim djelatnostima, npr. hidrolat lavande koristi se u vešerajima širom svijeta kao prirodna zamjena omekšivaču. U nastavku ćemo navesti samo neke od načina upotrebe hidrolata:

Komprese: za liječenje iritacija, sportskih ozljeda, opekotina od sunca ili malih rana.

Inhalacija: Određeni hidrolati se mogu koristiti za inhalaciju kod bronhitisa i drugih sličnih oboljenja.

Aromatiziranje hrane: Cvjetne vodice posjeduju prekrasne mirise i mogu dati vašim obrocima ono što je “je ne sais quoi”.

Osvježavanje prostora: Slično kao i eterična ulja, hidrolati se mogu upotrijebiti za miris u dnevnom ili uredskom prostoru ili staviti hidrolat umjesto vode u aroma difuzer.

Upotreba u kozmetici: Samostalna upotreba hidrolata je savršeno prilagođene kao tonik za lice ili nakon brijanja, ali i kao sastojak ugrađen u veliki broj proizvoda prirodne kozmetiku (tonici, kreme, emulzije, gelovi itd.)

– Upotreba hidrolata prema tipovima kože:

Akne: čajevac, timijan linalol, lovor

Protuupalno djelovanje: kamilica, različak, stolisnik

Masna i mješovita koža: menta, neroli, hamamelis, ružmarin verbenon, mirta cineol, različak

Regeneracija kože: hamamelis, sjeme mrkve, smilje, lavanda, ružmarin verbenon

Osjetljiva koža: kamilica, lavanda hamamelis, različak, matičnjak, stolisnik

Atopija: hamamelis, kamilica, stolisnik, sjeme mrkve

Zrela koža: bušin, smilje, ruža

Bebe: kamilica, matičnjak, različak

Gdje kupiti hidrolate?

Na našem web shopu Volimo Prirodno u ponudi imamo više od 20  vrsta različitih hidrolata. Ukoliko vas zanimaju hidrolati kompletnu ponudu možete pogledati na Volimo Prirodno – Hidrolati

Većina hidrolata iz naše ponude proizvedena je u Bosni i Hercegovini, od sirovine koja je također uzgojena ili samonikla u BiH. Ukoliko se odlučite na kupovinu, dobro je znati da sve naše proizvode šaljemo putem brze pošte u sve gradove i mjesta u Bosni i Hercegovini, rok isporuke je do 48h od dana narudžbe(osim vikendom), troškovi dostave su 7,00KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Kategorije

Glavni menu