+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Proizvod

Ulje sjemenki Šipka(Nara) hladno tiješteno

Ulje sjemenki Šipka(Nara) hladno tiješteno

Ljekovitost ploda šipka(nara) poznato je već vijekovima. Postoji veliki broj publikacija koje opisuju njegovo antioksidansno i antikancerogeno djelovanje. Ali šipak(nar) ima i druga svojstva koja su manje poznata. Sjemenke nara(šipka) sadrže vrlo rijetku punicičnu kiselinu (omega-5) – to je polinezasićena masna kiselina snažnog protuupalnog djelovanja.

16.90 KM139.90 KM

Plaćanje pouzećem

Sigurni proizvodi

Brza dostava

Opis

Ljekovitost ploda šipka(nara) poznato je već vijekovima. Postoji veliki broj publikacija koje opisuju njegovo antioksidansno i antikancerogeno djelovanje. Ali šipak(nar) ima i druga svojstva koja su manje poznata.

Sjemenke nara(šipka) sadrže vrlo rijetku punicičnu kiselinu (omega-5) – to je polinezasićena masna kiselina snažnog protuupalnog djelovanja. Punicična kiselina se još naziva i “super CLA” jer ima učinke puno snažnije od već poznate CLA, konjugirane linolne kiseline. Neka istraživanja pokazuju da punicična kiselina pomaže imunom sistemu i tako osnažuje organizam u obrani od karcinoma, pretilosti, ateroskleroze, dijabetesa, srčanih oboljenja, te alergijskih reakcija na hranu.

Uz to, dokazano je da ulje nara potiče rast keratinocita (glavna vrsta ćelija u epidermi), te na taj način pomaže regeneraciji i jačanju epiderme.

Neka istraživanja pokazuju da ulje sjemenki nara(šipka) pomaže u prevenciji karcinoma kože.

Uz pomoć djelovanja fitosterola (protuupalno i regenerativno djelovanje) i vitamina E (snažan antioksidans), ulje šika(nara) dodano u preparatima za njegu značajno usporava starenje kože i sprečava nastajanje bora. Ovo ulje se može pronaći u zadovoljavajućim koncentracijama samo u najluksuznijoj kozmetici.

Zbog svih navedenih svojstava, ulje nara ima smisla koristiti kod oštećene, upaljene ili iritirane kože, kod ekcema, kožnih alergija, psorijaze, seboreje i sličnih kožnih bolesti, kao i kod opuštene, umorne zrele kože s borama.

Istovremeno, ima vrlo značajan učinak kod problematične kože s upaljenim aknama.

Ulje je jako gusto i teško mazivo, pa se preporuča miješanje s drugim, upojnim uljima.

Upotreba: Ulje šipka(nara) dodajte u omjeru 1%-10%.. Za njegu kože miješa se s uljima koja se lakše upijaju, poput jojobe, marelice i badema, ili s drugim ljekovitim biljnim uljima poput ploda divlje ruže ili maceratima poput macerata nevena. Koristi se kod raznih kožnih upala, suhe, stanjene i borama sklone kože. Često mu se dodaju protuupalna ulja poput tanacetuma i njemačke kamilice, ali CO2 ekstrakt nevena, te eterično ulje smilja.

Hemijske struktura: IUPAC naziv:  9Z,11E,13Z-octadeca-9,11,13-trienoic acid. Punicinska kiselina (trihosanična kiselina) je polinezasićena masna kiselina, 18: 3 cis-9, trans-11, cis-13. Nazvan je po naru (Punica granatum), a dobija se iz ulja semena nara.

Dodatne informacije

Težina N/A
Veličina

100ml, 500ml, 50ml

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Ulje sjemenki Šipka(Nara) hladno tiješteno”

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Kategorije

Glavni menu