+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Uvod: U svijetu njege kože, postoji niz proizvoda koji obećavaju hidrataciju i njegu. Dva često upoređivana proizvoda su hidratantne kreme i balzami, često ih nazivamo i melemima. Iako se često koriste za slične svrhe, postoje suštinske razlike između ovih proizvoda koje treba razumjeti kako biste odabrali onaj koji najbolje odgovara vašoj koži i potrebama.

Sastav: Jedna od ključnih razlika između hidratantnih krema i balzama je u njihovom sastavu. Hidratantne kreme su emulzije koje sadrže i vodenu i masnu fazu. To znači da su kreme dizajnirane da kombinuju vodu i ulje kako bi obezbijedile hidrataciju i istovremeno zadržale vlagu. Ovo ih čini odličnim izborom za sve tipove kože, uključujući suhu i masnu kožu.

Sa druge strane, balzami za njegu kože sadrže samo masnu fazu. Ovi proizvodi su obično gušći i bogatiji od krema. Balzami su idealni za duboku hidrataciju suhe ili veoma suhe kože, posebno tokom hladnih zimskih mjeseci kada koža često postaje dehidrirana.

Različite teksture proizvoda: Uporedba laganih krema i bogatih balzama

Tekstura i apsorpcija: Još jedna primjetna razlika između ovih proizvoda je njihova tekstura i način apsorpcije. Hidratantne kreme su obično lakše i brže se upijaju u kožu. Ovo ih čini odličnim izborom za svakodnevnu upotrebu i kao osnovu za šminku, jer ne ostavljaju masne tragove.

Balzami za njegu kože su, s druge strane, gušći i obično zahtijevaju više vremena da se potpuno upiju. Oni pružaju dublju hidrataciju i stvaraju zaštitni sloj na koži, što je korisno za suhu kožu ili za osobe koje se suočavaju sa jakim vremenskim uslovima. Međutim, ovo može uzrokovati osjećaj težine ili masnoće na koži, što nije poželjno za sve tipove kože.

Namjena: Hidratantne kreme su svestrane i mogu se koristiti kao svakodnevna hidratantna krema za lice i tijelo. Takođe, postoje specijalizovane kreme za različite potrebe, kao što su kreme za njegu oko očiju ili kreme sa dodatkom SPF-a za zaštitu od sunca, anti-age kreme itd.

Balzami za njegu kože su često namijenjeni specifičnim potrebama. Na primjer, balzami za usne su popularni proizvodi koji pružaju intenzivnu hidrataciju za suhe i ispucale usne. Također postoje balzami za njegu kože tijela, koji se često koriste za tretiranje suhe kože na laktovima, koljenima i petama.

Masna koža i lagane teksture: Kako odabrati proizvod koji neće izazvati višak masnoće?

Izbor prema tipu kože: Kada birate između hidratantnih krema i balzama, važno je uzeti u obzir svoj tip kože. Ako imate normalnu ili masnu kožu, hidratantna krema će vjerovatno biti dobar izbor, jer pruža ravnotežu između vode i ulja, sprečavajući prekomernu masnoću.

Sa druge strane, ako imate suhu ili veoma suhu kožu, posebno tokom zime, balzam za njegu kože može biti vaša najbolja opcija. Ovi proizvodi će vam pomoći da zadržite vlagu i spriječite dalje isušivanje kože. Više o tipovima i stanju kože možete proćitati u članku: Različiti tipovi i stanja kože: Prepoznavanje, tretman i njega.

Zaključak: Hidratantne kreme i balzami za njegu kože su oba korisna sredstva za očuvanje zdravlja i ljepote kože. Razumijevanje razlika između njihovih sastava, tekstura i namjena ključno je kako biste odabrali proizvod koji najbolje odgovara vašim potrebama. Vaš tip kože, sezonske promjene i lične preferencije igraće ulogu u odabiru između ovih proizvoda. Bez obzira na to koji proizvod izaberete, redovna njega kože je ključna za održavanje zdrave i blistave kože dugoročno.

Recepti za kreme i balzame

Na našem web shopu u kategoriji recepture će te pronaći mnogo različitih receptura za izradu kozmetičkih proizvoda. Volimo prirodne sastojke i želimo da vam omogućimo da sami napravite kreme i balzame za njegu kože kod kuće. Naša kolekcija recepata obuhvata različite tipove krema i balzama, od hidratantnih do specijalizovanih proizvoda za njegu, sa detaljnim koracima i listom potrebnih sastojaka. Isprobajte ih i uživajte u prirodnoj njezi koja je prilagođena vašim potrebama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Kategorije

Glavni menu