+387 61 710 970

Moj račun

+387 61 710 970

Uvod: Eterična ulja kod gripe i prehlade mogu biti od velike koristi. Zima donosi sa sobom izazove poput gripe i prehlade, često praćene simptomima kao što su začepljenje nosa, kašalj i opšta slabost. U ovakvim situacijama, prirodna rješenja poput eteričnih ulja mogu biti od velike koristi. Eterična ulja su koncentrovani biljni ekstrakti koji imaju snažna aromatična svojstva i mogu pružiti olakšanje kod raznih simptoma povezanih sa gripom i prehladom.

Koja eterična ulja koristiti tokom zimskog perioda?

Ravensara ili ravintsara: Poznato po svojim snažnim antiviralnim svojstvima, eterično ulje ravintsare je idealno za borbu protiv respiratornih infekcija. Bogato je cineolom, koji pomaže u olakšavanju disanja i čišćenju dišnih puteva.

Eukaliptus Globulus: Ovo ulje je poznato po visokom sadržaju cineola, što ga čini efikasnim u olakšavanju respiratornih problema. Eukaliptus globulus pomaže u smanjenju začepljenja nosa i olakšava iskašljavanje.

Eukaliptus Radiata: Blaže od eukaliptusa globulusa, ovo ulje je pogodno za osjetljivije osobe. Ima slična antiseptička i antiviralna svojstva, te se često koristi za olakšavanje simptoma prehlade i gripe.

Ho Drvo: Ovo ulje je cijenjeno zbog svojih umirujućih i antibakterijskih svojstava. Bogato je linalolom, komponentom koja pomaže u opuštanju i može biti korisna u smanjenju stresa povezanog s bolešću.

Kopaiba: Kopaiba je poznata po svojim protuupalnim svojstvima. Može pomoći u smanjenju iritacije dišnih puteva i općem ublažavanju simptoma prehlade.

Čajevac: Ovo ulje je poznato po svojim moćnim antibakterijskim i antiviralnim svojstvima. Terpinen-4-ol, glavni sastojak ulja čajevca, pomaže u borbi protiv virusa i bakterija.

Čempres: Eterično ulje čempresa se cijeni zbog svojih adstrigentnih i antispazmodičnih svojstava. Može pomoći u smanjenju kašlja i olakšanju disanja

Svako od ovih ulja može biti korisno u liječenju simptoma povezanih s gripom i prehladom, bilo kroz direktnu inhalaciju, upotrebu u difuzorima, ili lokalno nanoseći na kožu nakon razblaživanja s nosivim uljem. Važno je zapamtiti da treba voditi računa o sigurnosnim mjerama prilikom korištenja eteričnih ulja, posebno u pogledu razblaživanja i potencijalnih alergijskih reakcija.

Kada je riječ o korištenju eteričnih ulja za ublažavanje simptoma gripe i prehlade, postoje različiti pristupi:

Upotreba putem aroma difuzora: Aroma difuzori su odličan način za širenje terapeutskih svojstava eteričnih ulja kroz prostor. Dodajte nekoliko kapi izabranih ulja kao što su eukaliptus, čajevac ili ravintsara u difuzor. Ova metoda pomaže u pročišćavanju vazduha, olakšava disanje i umiruje respiratorni sistem.

Direktna inhalacija: Inhalacija je brz i efikasan način za dobijanje blagodati eteričnih ulja. Možete kapnuti nekoliko kapi ulja na maramicu ili dlanove, a zatim duboko udahnuti. Ova metoda je posebno korisna za ublažavanje nazalne kongestije.

Lokalno utrljavanje na leđa/prsa/stopala: Razblažite eterična ulja sa nosivim uljem npr. bademovo ulje i nježno utrljajte smjesu na leđa, prsa ili stopala. Ovo može pomoći u ublažavanju simptoma poput kašlja i bolova u mišićima.

Važne napomene: Uvijek se pobrinite da eterična ulja koristite sigurno. Razblaživanje je ključno kako bi se izbjegla iritacija kože, a neka ulja mogu biti neodgovarajuća za trudnice, malu djecu ili osobe sa određenim zdravstvenim stanjima.

Kako eterična ulja djeluju protiv virusa?

Eterična ulja mogu imati antiviralna svojstva zbog svojih jedinstvenih hemijskih spojeva. Na primjer, čajevac sadrži terpinen-4-ol, komponentu poznatu po svojim antimikrobnim svojstvima. Eukaliptus i ravintsara su bogati cineolom, koji može pomoći u smanjenju upale i olakšanju disanja. Ova i drugi aktivni sastojci u eteričnim uljima mogu pružiti podršku imunološkom sistemu i pomoći tijelu u borbi protiv virusnih infekcija.

Istraživanja i studije o djelovanju eteričnih ulja na viruse

Neka naučna istraživanja ukazuju na potencijal eteričnih ulja u borbi protiv virusa. Na primjer, studije su pokazale da ulje čajevca može inaktivirati određene vrste virusa, dok su druga istraživanja isticala antiviralne efekte cineola iz eukaliptus

Studija o Australijskom ulju čajevca i eukaliptusu protiv herpes simplex virusa pokazala je da australijsko ulje čajevca (TTO) i eukaliptusovo ulje (EUO) imaju značajnu antiviralnu aktivnost protiv herpes simplex virusa tipa 1 (HSV-1) i herpes simplex virusa tipa 2 (HSV-2). Rezultati su ukazali na to da TTO i EUO djeluju na virus prije ili tokom adsorpcije, ali ne nakon penetracije u domaćinsku ćeliju, sugerirajući da ova ulja mogu imati direktni antiviralni učinak na HSV. [Izvor: PubMed][18]

Pregledna studija o antiviralnim aktivnostima esencijalnih ulja eukaliptusa pokazuje da esencijalna ulja dobijena od stabala eukaliptusa imaju potencijal za prevenciju i liječenje zaraznih bolesti uzrokovanih virusima, kao što su gripa i SARS-CoV-2. Studije su pokazale da esencijalno ulje eukaliptusa i njegovi glavni monoterpeni imaju značajan potencijal za prevenciju i liječenje ovih bolesti. [Izvor: PubMed][24]

Opća studija o antiviralnim i virucidnim svojstvima esencijalnih ulja i izoliranih spojeva iz esencijalnih ulja pokazala je da mnoga esencijalna ulja i spojevi iz esencijalnih ulja iz različitih ljekovitih i aromatičnih biljaka imaju snažna antiviralna i virucidna svojstva koja inhibiraju virusni porod tako što blokiraju različite korake u ciklusu virusne infekcije/replikacije DNA i RNA virusa u različitim domaćinskim staničnim linijama. [Izvor: PubMed][32]

Nakon što smo pogledali ova istraživanja možemo zaključiti da eterična ulja kod gripe i prehlade mogu zaista biti veoma dobro riješenje

Sadržaj koji smo razmatrali u ovom članku preuzet je sa:

PubMed: Medicinska istraživačka platforma koja je objavila studiju o antiviralnom efektu Australijskog ulja čajevca i eukaliptusovog ulja protiv herpes simplex virusa. Ova studija istraživala je kako ova ulja utiču na virus prije ili tokom adsorpcije, ali ne nakon penetracije u domaćinsku ćeliju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Kategorije

Glavni menu