Ulje Argana i njegove blagodati za kožu, lice i kosu

Ulje Argana i njegove blagodati za kožu, lice i kosu

Arganovo ulje proizvodi se u Maroku gdje ga nazivaju tekućim zlatom i upotrebljava se vijekovima unazad. U drugim zemljama nosi još i nazive argan ulje ili marokansko ulje. Ovo zaista vrijedno ulje postalo je jedno od najtraženijih prirodnih sredstava za njegu i ljepotu. Arganovo ulje bilo bi od velikog značaja i u ishrani ali zbog svoje visoke cijene za sada se ipak retko nalazi na trpezi. Pošto se može nabaviti i na nasim prostorima ne treba očajavati jer su za njegu lica, tijela i kose dovoljne i male kolicine ovog zaista divnog marokanskog ulja, pa je i ukupna cijena na kraju zadovoljavajuća. Ucinak je na kraju veliki tako da u potpunosti opravdava i potvrđuje kako svoju cijenu, tako i svoj nadimak “tekuce zlato”.

Argan sadrži fini balans oleinske i linolne kiseline. Sadrži oko 10 g/kg neosapunjive tvari, od čega 3,7 mg/kg karotenoida, 0,8 g/kg vitamina E, 2,9 g/kg sterola, 2 g/kg triterpenskih alkohola i 0,05 g/kg ksantofila. Od vitamina E glavni je  γ-tokoferol kojeg ima 81-92% od ukupnih tokoferola. To naglašava njegov zaštitni i “anti stres” učinak. Shotenol i spinasterol glavni su steroli i pokazuju protuupalni učinak i regeneriraju kožu.

Zanimljivo, premda je argan ulje koje povezujemo sa suhom kožom, ona je ispitana čak i kod masne kože s dobrim rezultatima. Naravno da nam ono nije prvi odabir kod masne kože, ali može biti odlična informacija svima s mješovitom kožom.

Na tržištu se mogu naći hladno prešani argan, ali i dezodorizirani hladno prešani argan, kojem je vodenom parom uklonjen miris i koji se smije koristiti u ekološkoj kozmetici. Takvo ulje postoji zbog onih koji nikako ne žele argan s već opisanim mirisom, a opet ne žele koristiti rafinirani argan. Odabir ostavljam vama. Striktno pravilo vrijedi, isključivo hladno prešani! Prženi argan, kao i prženi sezam, vrlo je fino prehrambeno ulje, a u kozmetici završava samo kod onih koji žele da im lice ima miris po pečenom mesu s povrćem. Budući da vas je takvih vjerojatno jako malo, ne koristite prženi argan u kozmetici.

Kako je argan vremenom postao prava legenda u kozmetici, tako su nastajali i novi tipovi sirovina. Francuska tvrtka Olvea je kreirala proizvod Absolute Argan. Ekološkim načinom ekstrakcija iz pogače nakon cijeđenja te iz listova izoliraju se polifenoli koji se otapaju u arganovom ulju. Takva sirovina ima 100 puta veću koncentraciju polifenola od klasičn

og ulja argana. Njegova je namjena, osim “anti-age” i kozmetike za suhu kožu, i primjena kod masne kože i akni te u proizvodima za sunčanje, upravo zbog visokog sadržaja polifenola.

Ulje argana možete kupiti u našoj web prodavnici

http://1.volimoprirodno.net/shop/agranovo-ulje-nerafinisano/