Šta je to prirodna kozmetika?

Prirodna kozmetika pravi se uz minimalno ili nikakvo korištenje hemikalija. Proizvodi se isključivo od sirovina iz organskog uzgoja ili od ekološki čistog samoniklog bilja, koje mora biti sertifikovano kontrolisanog porijekla. Čitav proces proizvodnje mora biti takav da očuva sastav što bliži izvornom biljnom materijalu.

Prirodna kozmetika ne smije da sadrži konzervanse, sintetičke mirise i boje, silikone, parafine, genetski modifikovane sirovine, pesticide… Ova kozmetika nikako se, ni u jednom delu proizvodnog procesa, ne testira na životinjama i ne sadrži sastojke dobijene njihovom zloupotrebom. Ambalaža prirodne kozmetike treba da bude biorazgradiva.

Koja je važnost korištenja prirodne kozmetike?

Zamislite da je sva kozmetika koju koristite hrana, jednako kao i povrće, tofu sir, maslinovo ulje, čajevi, orašasti plodovi… Kada nanosite kremu, stavljate senku za oči, perete kosu sastojci šampona, kreme, šminke prodiru u vaš organizam. Jednako koliko je važna ispravnosti i sastav namirnica koje jedete, važan je i kvalitet i prirodnost kozmetike koju koristite.