Saznajte veoma korisno djelovanje prirodnog ulja od kamilice

S

Eterično ulje kamilice se koristi u medicinske svrhe još od vremena starih Egipćana, Grka i Rimljana. Već hiljadama godina upotrebljava se za smirenje, ublažavanje grčeva, zacjeljivanje kožnih rana i liječenje infekcija.

Postoje dva ulja kamilice – jedno se proizvodi od cvjetova njemačke kamilice, a drugo od cvjetova rimske kamilice. Eterična ulja i njemačke i rimske kamilice su vrlo slična po djelovanju, uz neke male nijanse u pogledu primjene.  Spadaju među najbolja sredstva za poboljšavanje cjelokupnog zdravstvenog stanja.
Ulje kamilice je zbog svog smirujućeg i opuštajućeg efekta jedno od najpopularnijih eteričnih. Koristi se u liječenju raznih problema sa kožom.

Destilacijom biljke rimske kamilice dobija se prozirno eterično ulje slatkog mirisa koje podsjeća na med. Eterično ulje njemačke kamilice duboke je plave boje te izrazitog antialergijskog djelovanja. Dr. Kurt Schnaubelt  preporučivao je uzimanje njemačke kamilice oralno kod povišene temperature, što je naročito korisno kod gripe jer pročišćava metabolički otpad koji uzrokuju patogeni mikroorganizmi. Prilikom procesa destilacije obje biljke daju nusprodukte, odnosno hidrolate  koji se mogu koristiti kao tonici za njegu i čišćenje kože, dodavati u kupke ili kreme.

Eterično ulje kamilice opušta napete mišiće, olakšava glavobolju i istodobno ublažava posljedice stresa. Izvrsno njeguje dječju kožu, osjetljivu kožu odraslih i crvenilo nakon sunčanja. Djeluje protuupalno i antialergijski pa tako izvrsno tretira upalne i alergijske procese na koži.  Eterična ulja rimske i njemačke kamilice sigurna su za upotrebu – potvrdili su mnogi svjetski dermatolozi.

Ulje kamilice možete kupiti na Volimo Prirodno Web Shopu.

http://1.volimoprirodno.net/shop/ulje-kamilice-2/