Eterična ulja koja se najviše upotrebljavaju i način njihove primjena (60+ savjeta i ideja)

Postoji na hiljade načina korištenja eteričnih ulja! Te male bočice prepune su mnoštva moćnih fitohemikalija (prirodnih, biljnih spojeva) koje su snažni pomagači – kako za poboljšanje zdravlja tako i za njegu kože i mnoge druge stvari. Ako ste tek počeli koristiti eterićna ulja, onda ovaj članak pažljivo pročitajte do kraja jer dijelimo sa Vama više od 60 načina za korištenje 12 eteričnih ulja koji se najviše koriste i upotrebljavaju. Čak i ako ste iskusan korisnik eteričnog ulja, pripremite se za nešto novo. Sve o eteričnim uljima i njihovoj primjeni možete pročitati u nastavku. .Pa krenimo redom…

Eterično ulje od tamjana

Koristite tamjanovo ulje kako biste smirili i usredotočili um, promicali duhovnu svijest i kultivirali osjećaj unutarašnjeg.

se koristiti kod meditacije. Tamjan sadrži spojeve poznate kao sesquiterpenes koji djeluju izravno na dio mozga za središte pamćenja i emocija. Tamjan djeluje veoma umirujuće, Raspršite eterično ulje Tamnjana u prostoriji u kojoj boravite ili samo udišite direktno iz bočice i sigurno će ovo ulje djelovati opuštajuće na Vas i Vaše tijelo.
Također pomaže i kod disanja.
Tamjan je snažna zdravstvena podrška za respiratorne probleme kao što su astma, hronična opstruktivna plućna) bolest(HOPB), upala pluća i bronhitis. Čak pomažeI kod od laringitisa. Raspršite ga u sobu u kojoj namjeravate provesti određeno vrijeme. Za najbolje rezultate upotrijebite ultrazvučni difuzer. Nikada ne zagrijavajte eterična ulja jer zagrijavanjem smanjujete njihov terapijski učinak.

Smirite noćne more uz pomoć eteričnog ulja lavande – Razblažite ulje tamjana kako je opisano u nastavku. Prije spavanja protrljajte preko velikih arterija cijelom dužinom sa bočne strane vrata kako biste ublažili noćne more (da, doista djeluje!).
Ukoliko imate suhu uli zelu kožu, ulje tamjan veoma pozitivno djeluje na navedene tipove kože. Pomaže smanjiti bore. Zateže i tonizira kožu, ubrzava zacjeljivanje mrlja, čireva i rana na koži, te potiče regeneraciju ćelija kože. Za anti-aging efekat, stavite nekoliko kapi u omiljenu noćnu
hidratantnu kremu. Za akne i mrlje na koži nanesite eterično ulje tamjana razblaženo u nekom biljnom ulju u koncetraciji do 30%, nakon toga nanesite na problematično područje.
Također ga možete koristiti i za imunološku podršku. Udahnite paru odmah iz boce ili raspršite ulje od tamjana u prostoriji u kojoj planirate provesti neko vrijeme na taj način če te pojačati imunitet. Istraživanja pokazuju da prirodni biljni hemijski sastojci u eteričnom ulju tamjana stimuliraju imunološki sistem
.

Ako želite da kuptie eterično ulje tamjana na našem web shopu (kliknite ovde)


Eterično ulje lavande

Eterično ulje lavande djeluje smirujuće, olakšava stres, na kožu djeluje antiupalno i ispravlja nepravilnosti na koži. Ukoliko imate povećan osjećaj stresa ili noćnu nesanicu razrijedite ge kao što je opisano u nastavku i protrljajte ulje lavande duž strana vrata i / ili duboko i polako udahnite. Također možete staviti kap ili dva u toplu kupku prije nego se opustite u njoj. Lavanda ima prekrasno smirujuće i umirujuće dejstvo te potiče bolji i dublji san.
Na koži zaustavlja svrbež i veoma je korisno kod ujeda insekata. U tom Stavite kapljicu
ulja lavande na mjesto uboda pčele, komarca ili nekog drugog kukca kako bi ste zaustavili bol, svrab i na taj način će te spriječiti oticanje. Ponovno primijenite na isti način ukoliko je potrebno.Kod uboda insekata ulje od lavande je veoma korisno, pogotovo ako se odmah primijeni.
Pomaže koži da se regeneriše kod posjekotina i opekotina. U tom slučaju stavite dvije do tri kapi ulja lavande na povrijeđeno mjesto. Ukoliko se primijeni dovoljno brzo,
eterično ulje lavande trebalo bi zaustaviti razvoj opekotine i razvoj plikova. Držite bocu ulja lavande uvijek u kuhinji da imate za prvu pomoć ukoliko se opržite tokom spravljenja hrane. Razrijedite ga kako je opisano u nastavku i primijenite kod opekotine od sunca kako biste smanjili bol i ubrzali zacjeljivanje i regeneraciju. Ulje lavande je također veoma efikasno kada ga pomiješate sa malo gelom aloe vere i naneseno na kožu nakon izlaganja suncu.


Urađeno je istraživanje sa
eteričnim uljem lavande koje zaista mnogo obećava kod zdravlja dojki. Iransko istraživanje 2014 godine koje je. objavljeno u časopisu Nutrition and Cancer pokazalo je da ulje od lavande ubija čelije raka dojke, a da zdrave ćelije ostavlja neozlijeđene. Važno je napomenuti da je ovo istraživanje bilo na ćelijama u petrijevoj zdjelici, a ne na ljudima. Istraživači su zaključili: „L. angustifolia ima citotoksične i apoptotske učinke u HeLa i MCF-7 staničnim linijama, a apoptoza je predložena kao mogući mehanizam djelovanja.


Ako želite da kupite eterično ulje lavande na našem web shopu (kliknite ovde)

Eterično ulje klinčića

Klinčić (Oildental abscesses). Najbolje i najefikasnije dejstvo ovo ulje ima kod zubobolje. Nanesite eterično ulje karanfilića na pamučni štapić i pritisnite ga na bolni zub i desni oko zuba. Ulje klinčića ima izvrsna svojstva za ublažavanje boli, stomatološka industrija ga koristi već godinama. Klinčić je često uključen u kombinacijama u raznim preparatima za ispiranje zubi i usne šupljine.
Klinčić ima veoma moćno anti-gljivično svojstvo. Višestruke studije su pokazale da
ulje klinčića ima snažno anti-gljivično dejstvo, osobito protiv Candide.
Također ulje klinčića ima anti-virusna svojstva, naročito protiv herpes simplexa. Na hladnu ranicu stavite jednu kap ulja klinčića kako bi ste značajno smanjili bol i ubrzali vrijeme zacjeljivanja. Ustvari, svako od ovih eteričnih ulja koje ćemo spomenuti u ovom članku ima veoma dobro dejstvo za navedeni problem.
Još se koristi protiv bolova kod artritisa. Karakteristični sastav ovog ulja čini ga izuzetnom korisnim za reumatizam i artritis. Razrijedite ulje klinčića u maslinovom ulju i umasirajte ga na zahvaćeno područje. Klinčić zbog svog prirodnog antibakterijskog svojstva veoma snažno djeluje protiv mnogih bakterija. Ubija E. coli, Salmonella, Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus (također poznat kao zlatni staph), Streptococcus pneumoniae i mnoge druge, bez ikakvih nuspojava. Ovo ulje možete koristiti kao prirodno dezifenkciono sredstvo. Stavite kap ulja na kuhinjsku spužvu ili u tekućinu za pranje posuđa kako bi ste prirodno uništili bakterije.

Ako želite da kupite eterično ulje klinčićana našem web shopu (kliknite ovde)

Eterično ulje grejpfruta

Eterično ulje grejpfruta možete dodati u vodu za piće te tako podstaknuti rad metabolizma i gubitak težine. Zahvaljući velikoj količini d-limonena u eterično ulje grejpa jača imunitet
Ulje grejpa je također ima veoma snažan anti-bakterijski učinak.
Ovo ulje je idealan pomoćnik kod mamurluka. Prirodna sposobnost ulja grejpfruta je da stimulira žučnu kesicu i jetru te na taj način pomaže u detoksikaciji nakon konzumiranja alkohola. Raspršite ga u prostoriji u kojoj boravite ili stavite jednu ili dvije kapljice u vodu za piće i lagano pijuckajte cijeli dan sve dok Vas mamurluk ne prođe.
Koristite ga i za osvježavanje prostorije pomoću difuzera ili ga raspršite po čitavoj prostoriji i budite sigurni da će te uživati u aromi grejpa. Stavite . Također pomaže uništiti bakterije koje se prenose zrakom.
Izbacite tjeskobu. Udisanje osvježavajuće pare od eteričnog ulja grejpa pomaže u olakšavanju osjećaja tjeskobe, depresije i stresa. Također pomaže u povećanju koncentracije, stoga ga koristite dok učite ili radite na važnim projektima. Raspršite ga ili ga nosite kao parfem.
Pomaže u prevladavanju želje za slatkom hranom. Udahnite eterično ulje grejpfr
uta iz boce neposredno prije jela ili kad god se osjećate povećanu želju za slatkom hranom. Na ovaj način će vam ulje grejpa pomoći u suzbijanju žudnje za slatkišima.

Ako želite da kupite eterično ulje Grepfruta na našem web shopu (kliknite ovde)