ulja za njegu kože

Biljna ulja u kozmetici i njihova primjena

Blagodati koje nam daju biljna ulja su neprocjenjive, razlozi su višestruki, a nabrojati ćemo samo neka od njih :

  • kožu njegujute na potpuno prirodan način
  • Biljnih ulja koja se koriste za njegu kože imate u izobilju, pa će te sigurno pronaći ulje koje će biti idealno za Vaš tip kože i koji će zamijeniti dosta drugih preparata koje koristite
  • možete praviti sami svoju kućnu kozmetiku uz razne kombinacije ulja i drugih sastojaka poput vitamina i eteričnih ulja
  • Biljna ulja ne sadrže sastojke koji negativno djeluju na kožu


Prema iskustvima korisnika biljnih ulja kada jednom probate i nađete ulje koje će odgovarati Vašoj koži , više se nikada ne vraćate na klasičnu odnosno konvencijonalnu ili komercijalnu kozmetiku. Korištenjem biljnih ulja Vašu kožu njegujete upotpunosti na prirodan način. Biljna ulja ne sadrže štetne sastojke koji će djelovati negativno na kožu u odnosu na klasičnu kozmetiku gdje većina preparata sadrži parafin i druge štetne sastojke koje imaju višestruko negativno djelovanje na kožu i cjelokupan ljudski organizam.

Osim što se koriste za svakodnevnu upotrebu biljna ulja mogu itekako pomoći kod raznih kožnih tegoba već mogu pomoći i kod raznih stanja kože, samo je veoma važan pravilan odabir ulja, pravilna doza i dužina trajanja korištenja nekog ili više biljnih ulja.

Veoma je bitno da znate da se biljna ulja razlikuju od eteričnih ulja. Biljna ulja se također koriste Hladno ceđena kao „nosači eteričnih ulja“ odnosno služe za razrijeđivanje etričnih ulja koja se čista ne smiju nanositi na kožu. Više biljnih ulja možete kombinirati u mješavini ulja, ali je najbitnije da odabere biljn a ulja koja su namijenjena za Vaš tip kože

Biljna ulja za njegu masne kože

Ulje lješnika – univerzalna njega za masnu kožu . U svom sastavu ovo ulje sadrži katehine i tanine koji dovode do efekta isušivanja masne kože. Smanjuje pore, isušuje bubljice, podmlađuje, smanjuje svrab kože, štiti od UV zračenja. Može se koristi i kod masne, mješovite i osjetljive kože lica sklone aknama. Još jedna prednost ovog ulja je da veoma brzo upija i prodire duboko u kožu.

Ulje jojobe – tečni vosak je najsiličiji po hemijskoj strukturi sebumu ljudske kože. Često se meša sa drugim baznim uljima (30%). Štiti od isušivanja, daje vlažnost, jača elastičnost kože, pomaže kod akni.

Ulje sjemnki grožđa – ovo ulje je idelano za masnu kožu.
Ulje sjemenki grožđa za lice se preporučuje koristiti kod akni jer zahvaljujuci svome sastavu brzo upija u kožu i ne zatvara pore, također koristi se još hiperpigmentacijskih mrlja i ostalih kožnih oštećenja. Ulje sjemenki grožđa također može pružiti zaštitu od sunčanih oštećenja. Ima adstrigentna svojstva pa tako pomaže u zatezanju kože, a vitamin E koji se nalazi u ulju drži kožu glatkom i sjajnom.

Ulja za suhu i zrelu kožu

Ulje badema – smiruje iritiranu kožu, vlaži, obnavlja, zateže, smanjuje svrab, štiti od UV zračenja.

Ulje masline – daje baršunasto meku kožu, svilenkastu ali u ljetnom periodu može biti teško za kožu.

Ulje ploda divlje ruže – ovo ulje je jedno od najboljih ulja za njegu suhe i zrele kože, bogato je vitaminom A koji podstiče regeneraciju kože. Smanjuje bore, pigmentacije, mrlje, Ovo ulje je veoma bogato i hranjivo ulje za kožu.

Ulje avokada se preporučuje kod gotovo svih tipova kože jer je bogato vitaminima A, D, E i kalijumom (mineralom mladosti), beta karotenoidima, nezasićenim masnim kiselinama, sterolima koji uklanjaju mrlje i pigmentacije sa kože. Lako se upija i brzo prodire u kožu. Smanjuje osećaj svraba kod ekcema i psorijaze. Spriječava isušivanje kože poslije sunčanja ili solarijuma.

Kako se upotrebljavaju biljna ulja za lice i kožu?

Bitno je pravilno koristite biljna ulja. Treba da znate da se biljna ulja nanose na čistu i vlažnu kožu. Dovoljno je svega par kapi lagano utapkati na lice, ostaviti da deluje 10-15 minuta pa višak ukloniti papirnom maramicom. U toku ljetnog perioda i toplih dana dovoljno je jednom tokom dana nanijeti ulje na kožu, dok se tokom zime preporučuje upotreba dva puta na dan.

Kada znate osnove o određenim biljnim uljima možete praviti sopstvene kombinacije i sami pronaći formulu koja vama najviše odgovara. Ukoliko dodate određeno eterično ulje dobijate na samoj ljekovitostiulja, a također dobijete aromatičan i upotpunosti prirodan miris ulja

Veliki broj biljnih ulja možete pronaći i kupiti u našem web shopu.